Ponedeljak je doneo pad vrednosti gotovo svih pokazatelja Beogradske berze. Promet je pao na oko 566 miliona dinara, broj transakcija na 1.113, dok su indeksi najlikvidnijih srpskih hartija od vrednosti – BELEX15 i SRX izgubili na vrednosti 0,42 odsto, odnosno 1,83 odsto. Najdrastičniji pad je zabeležen u trgovanju obveznicama Republike Srbije – promet je umanjen za više od 40 puta i pao na 20.

Ponedeljak je doneo pad vrednosti gotovo svih pokazatelja Beogradske berze. Promet je pao na oko 566 miliona dinara, broj transakcija na 1.113, dok su indeksi najlikvidnijih srpskih hartija od vrednosti – BELEX15 i SRX izgubili na vrednosti 0,42 odsto, odnosno 1,83 odsto. Najdrastičniji pad je zabeležen u trgovanju obveznicama Republike Srbije – promet je umanjen za više od 40 puta i pao na 20.063 evra, a serijama A2008K, A2009K i A2010K se uopšte nije trgovalo. Jedino je indeks BELEXLINE odbranio čast sa simboličnim rastom od 0,07 odsto. Strani investitori su svoje učešće sveli na nivo od 24,57 odsto.
Akcije kojima se juče najviše trgovalo su hartije od vrednosti triju banaka. Na prvom mestu su se našle akcije Univerzal banke, čijim se vlasničkim papirima uz blagi rast cene od 1,16 odsto trgovalo za 212 miliona dinara. Kao druga, sa prometom od 55,5 miliona dinara figurira akcija AIK banke, dok treće mesto zauzima Komercijalna banka Beograd kojom je trgovano za 35,3 miliona dinara. Veću pažnju investitora privlače i akcije Telefonije, čiji je promet vredan 32,2 miliona dinara uticao da one poprave svoju cenu za 3,94 odsto. Dosta se trgovalo i akcijama Energoprojekta (25,9 miliona dinara), ali i hartijama Projektomontaže (23,6 miliona dinara). Kao preduzeće čije su akcije ostvarile najveći skok cene u jednom danu, pojavljuje se beogradska Informatika (cena je porasla za 20 odsto, a promet je dostigao sumu od 16 miliona dinara). Veći rast, praćen prometom od par miliona dinara, zabeležen je i u trgovanju akcijama Betonjerke iz Aleksinca (10,34 odsto), kao i u trgovanju Duvanom iz Ljubovije (11,11 odsto). Od ostalih vesti sa Beogradske berze izdvajamo dva isključenja sa organizovanog tržišta, za preduzeća Bio – ekološki centar a.d. Zrenjanin i Promet trans a.d. Šabac, dok je za kompaniju Sigma a.d. Subotica doneto Rešenje o privremenoj obustavi trgovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari