DRI: Država ne nabavlja robu i usluge po najpovoljnijim cenama 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan (Arhiva)

U izveštaju DRI o revizije svrsishodnosti poslovanja „Obezbeđivanje konkurencije u postupku centralizovanih javnih nabavki“ navodi se da zakonom nije propisan mehanizam koji bi Upravi za zajedničke poslove republičkih organa omogućio da sprovodi centralizovane javne nabavke za sve naručioce iz državnih organa, organizacija i pravosudnih organa.

„Propisima nije definisana obaveza te Uprave da, u postupcima CJN vrši istraživanje tržišta radi ‘oblikovanja’ predmeta nabavke, standardizacije i utvrđivanja procenjene vrednosti dobara i usluga, kao ni obaveza vršenja evaluacije (vrednovanje, ocena) postupka i analize ušteda“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da u javnim nabavkama u periodiu od 2016. godine do 2018. Uprava nije obezbedila minimalnu konkurenciju, a to je nadmetanje dva ponuđača u oko 50 odsto postupaka.

DRI je ocenila da rizik da neće biti obezbeđena konkurencija u postupku i postignuta ekonomičnost nabavke potiče otuda što se ne istražuje tržište i što se postavljaju dodatni finansijski uslovi veći od maksimalno propisanih.

„Kako Uprava ne vrši ocenu postupaka CJN u dovoljnoj meri i nema podatke o ostvarenim uštedama, ni nakon nekoliko godina od uvođenja sistema centralizovanih nabavki ne može da sagleda njene efekte i na osnovu toga predloži mere unapređenja sistema CJN“, navodi se u izveštaju.

DRI je ukazala da su gradovi Beograd i Kragujevac, za koje sprovođenje CJN predstavlja mogućnost, a ne obavezu, efikasnije sprovodili te postupke i sagledavali efekte centralizacije kroz projektovane i ostvarene uštede i vrednovanje postupaka.

Tako je na primer za 2017. godinu, Grad Beograd prikazao oko 450 miliona dinara uštede, a Grad Kragujevac oko 138 miliona dinara.

U periodu od 2016. godine do 2018. u proseku je bila obezbeđena konkurencija, sa dve ili više od dve ponude, u Gradu Beogradu u preko 70 odsto postupaka, a u Gradu Kragujevcu u preko 55 odsto postupaka.

DRI je dala devet preporuka, između ostalog da se predlože mere za poboljšanje sistema CJN u vezi sa istraživanjem tržišta koje bi omogućile prikupljanje informacija o dobrima i uslugama koja su predmet nabavke i usklađivanje potražnje sa ponudom na tržištu, u cilju postizanja veće konkurencije.

Preporuka DRI je i da se prilikom definisanja dodatnih uslova, sagleda njihova opravdanost i usklađenost sa propisom u cilju obezbeđivanja veće konkurencije, kao i da se predlože mere za poboljšanje sistema CJN, u skladu sa važećim propisima, koje će omogućiti da se objedine nabavke za sve naručioce.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.