Država bez ideje šta će sa EPS-om 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da je kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća najveći i najteži problem Elektroprivreda Srbije.

Gostujući u „Novom danu“ N1 televizije Petrović je istakao da će zbog EPS-a stopa rasta u ovoj godini verovatno biti niža od onog što se predviđalo.

– Neće tu pomoći česte promene rukovodstva, Vlada mora da preuzme odgovornost i sprovede temeljne reforme. To preduzeće bi trebalo da bude pokretač privrednog rasta investiranjem – rekao je Petrović i istakao Železnice Srbije kao dobar primer restrukturiranja.

Stručna javnost se slaže sa Petrovićevim ocenama da EPS beleži loše rezultate prvenstveno zbog lošeg upravljanja i nebrige države.

– Postoji više razloga za nedaće u kojima se nalazi Elektroprivreda Srbije. Prvi je što preduzećem upravljaju nestručni partijski kadrovi. To se ne dešava samo u doba aktuelne, već je to bio redovan slučaj i u mandatima prethodnih vlada u poslednjih dvadesetak godina. Drugi problem je što tridesetak godina u Srbiji nije izgrađen nijedan novi proizvodni objekat tako da struju dobijamo iz zastarelih, manje efikasnih postrojenja. Na kraju, treba reći da je 2014. godine Srbija bila suočena sa katastrofalnim poplavama koje su ostavile posledice na kvalitet uglja iz koga se u najvećoj meri proizvodi električna energija kod nas. Sve su to razlozi koji utiču na sprovođenje reformi u EPS-u – kaže za Danas LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On dodaje da najveću prepreku za uspešan rad EPS-a predstavlja neodlučnost nadležnih u državi na koji način da reformišu to preduzeće.

– Država drugim rečima nije načisto da li da zadrži preduzeće u svom vlasništvu i investira u njega, da ga zadrži kao javno preduzeće čija je obaveza da obezbeđuje dovoljne količine struje za privredu i građane ili ga pak privatizuje kroz strateško partnerstvo. Tek kada državno rukovodstvo bude načisto sa tim kakvu je sudbinu namenilo EPS-u, to preduzeće će steći mogućnost da izađe na „zelenu granu“ i da postane ono što bi trebalo da bude, zamajac privrednog razvoja Srbije – objašnjava naš sagovornik.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da je ocena da je EPS prepreka za privredni rast tačna ali da iz toga nikako ne bi trebalo izvlačiti zaključke da je nužna njegova svojinska transformacija.

– Svako onaj ko bi predložio privatizaciju EPS-u načinio bi veliku grešku a zemlji naneo nenadoknadiv gubitak. Sasvim je jasno da se problemi EPS-a sastoje u katastrofalno lošem upravljanju i velikim gubicima električne energije u prenosnom sistemu. Dakle, ono što je nužno je dovođenje na čelo EPS-a sposobnog rukovodstva koje bi znalo preduzećem da upravlja kao i da smanji troškove na distributivnoj mreži a nikako ga prodati. Međutim, dok god budemo imali Vladu koja interese svoje zemlje podređuje interesima stranaca, između ostalog, ne možemo da očekujemo ni uspešniji rad Elektroprivrede Srbije – zaključuje Branko Pavlović.

Značajniji uvoz struje sve izvesniji

– Zbog toga što na vreme nisu pripremljene nove otkrivke sa ugljem u Rudarskom basenu „Kolubara“ ali i zbog nedostatka kvalitetnog uglja potrebnog za proizvodnju struje, iskopane količine su sve manje što se odražava i na broj proizvedenih kilovata struje u Srbiji. Shodno tome, u skoroj budućnosti bi trebalo očekivati znatno veći uvoz električne energije iz inostranstva koja je pak znatno skuplja od one koja se proizvede u zemlji – kaže za Danas dobro obavešten izvor blizak Elektroprivredi Srbije koji je želeo da ostane anoniman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari