Država bi mogla da plaća ogromne odštete 1Foto: Medija centar

Država bi uskoro mogla da dođe u situaciju da plaća ogromne odštete kompanijama i preduzećima. Postoji opasnost i da strani kapital počne da se povlači sa srpskog tržišta, čime bi uzrokovao seriju masovnih otpuštanja naših radnika.

Sve ovo moglo bi da se dogodi ukoliko se uskoro ne izmeni Zakon o zaštiti konkurencije, koji je prema oceni Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM i Advokatske kancelarije Gecić Law „neustavan, štetan po privredu i radna mesta“.

Zbog toga su ova udruženja, zajedno sa Vanjom Bajović, docentom Pravnog fakulteta u Beogradu danas pokrenuli postupak ocene ustavnosti aktuelnog i pokrenuli inicijativu za donošenje novog Zakona.

„Aktuelni Zakon je dao prevelika ovlašćenja Komisiji za zaštitu konkurencije, koja pokreće postupak protiv kompanija, pribavlja dokaze i na kraju i sama donosi rešenje o sporu. Ovo je princip „kadija te tuži, kadija ti sudi“ i predstavlja najgrublju povredu Ustavom garantovanog prava na pravično suđenje“, rekla je dr Bajović i dodala da je još jedan, veoma ozbiljan znak za uzbunu i to što su novčane kazne predviđene ovim zakonom više od onih koje propisuje Krivični zakon.

„Želimo veoma argumentovano da ukažemo na sve nelogičnosti, opasnosti i najvažnije stavke ovog Zakona koje su u najočiglednijoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Naša inicijativa je konstruktivna, jer nudi rešenje – primenu austrijskog modela, odnosno Zakona o konkurenciji kakav ima ova zemlja. Ovaj predlog podržala je i Privredna komora Srbije“, rekao je Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i podsetio da Zakon u ovom trenutku predviđa drakonske novčane kazne za kompanije, koje su više čak i od onih propisanih Krivičnim zakonom.

Manojlović je naveo primer još jednog štetnog i nerealno visokog nameta za kompanije – plaćanje različitih taksi, od kojih ona za proveru koncentraciju na tržištu iznosi neverovatnih 25.000 evra.

Ana Mirković, iz Komiteta pravnika za ljudska prava okarakterisala je današnju inicijativu kao jako značajnu, jer ukazuje na nedostatke postupka u zaštiti konkurencije i daje argumente, utemeljene u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

„Inicijativa daje rešenja i šansu državi da zaustavi štetu koja nastaje po privredu i privredni život u Srbiji. Bitno je da država reaguje pravovremeno, čak i pre Ustavnog suda“, istakla je ona.

Potpisnici inicijative pozvali su sve privredne subjekte u Srbiji da se priključe, zaštite svoja prava i pomognu donošenje novog Zakona o zaštiti konkuencije koji će im garantovati sigurnost u poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari