Država daje garancije za kredit Srbijagasa od 70 miliona evra za izgradnju gasovoda Turski tok 1Sa ranijih sednica Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbija je usvojila Predlog zakona o davanju državnih grancija za kredit Srbijagasa od 70 miliona evra za potrebe izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama, koji je nastavak Turskog toka.

Kako je obrazloženo, kredit će biti uzet od Sosijete ženeral banke, Komercijalne i Vojvođanske banke i namenjen je ulaganju u kapital firme Južni tok (South Stream) registrovane u Švajcarskoj. Ta firma je u vlasništvu Srbijagasa, koji ima udeo od 49 odsto, i ruskog Gasproma koji je vlasnik 51 odsto kapitala.

Kredit će biti otplaćivan šest godina, sa periodom počeka od dve godine, a otplata je tromesečna sa godišnjom kamatnom stopom od 1,38 do 1,75 odsto.

Navedeno je da će za sprovođenje tog zakona, koji će biti usvojen po hitnom postupku, obezbeđivati sredstva u republičkom budžetu.

Pripremni radovi na izgradnja deonice gasovoda Turskog tok kroz Srbiju su počeli a očekuje se da će za dve nedelje biti izdate i građevinske dozvole. Tim gasovodom bi se gas dopremao u Srbiju iz Rusije preko Turske i Bugarske, a bio bi dužine 403 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari