Država ignoriše zahteve oružara 1Foto: Zastava oružje

Skupština fabrike Zastava oružje upravo je izabrala novi Nadzorni odbor fabrike za čijeg je za predsednika ponovo postavljen pukovnik Ivica Marjanović, koji se na tom mestu nalazio i u prethodnom sazivu NO, preciznije od marta 2017. godine.

On je izabran, uprkos tome što su od 2017. do danas, kako navode u oružarskom Sindikatu, napravljena dugovanja koja se mere desetinama miliona evra, pri čemu su prvi put ukupne obaveze prevazišle visinu kapitala preduzeća.

– Taj period je obeležilo urušavanje fabričkog sistema, stalne smene rukovodećeg kadra, nova zaduživanja, blokada fabričkih računa, promašene investicije, nabavke sa cenama znatno višim od tržišnih, progon stručnjaka, kao i uzurpacija rukovodnih nadležnosti. Sindikat već duže vreme ukazuje na neodgovorno upravljanje fabrikom, pa se 13.marta,  kao i 24. septembra 2019., obraćao Ministarstvu odbrane i Vladi Republike Srbije sa zahtevom da se smeni Nadzorni odbora, ali i pokrene pitanje odgovornosti za katastrofalno upravljanje fabrikom, navodi se u današnjem saopštenju Sindikata Zastave oružja. 

Ističe se, pritom, da fabrika tone pod teretom zaduženosti, usled čega je upošljenost u pogonima sve manja, jer nedostaje repromaterijal, rezni alati i drzugi resursi za održanje kontinuiteta proizvodnje.

Na sastanku koji je u Ministarstvu odbrane održan prošlog četvrtka, i kojem su, pored generalnih direktora, prisiustvovali i predsednici nadzornih odbora i čelnici sindikalnih organizacija  fabrikaOdbrambene industrije Srbije, iznova je ukazano na pogubne posledice dosadašnjeg rada Nadzornog odbora Zastave oružja. Ponovno postavljenje Ivice Marjanovića za predsednika NO, i to uprkos činjenici da je najodgovorniji za to što Zastava oružje našla u najtežoj situaciji do sada, govori o potpunom odsustvu namere i želje da se fabrika vrati u sistem rada u kome je bila decenijama unazad, konstatuje se u saopštenju oružarskog Sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari