Država kasni sa povraćajem PDV-a, tera firme u dugove 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Međutim, ovaj uspeh javnih finansija izgleda da su delom platili izvoznici kojima država već mesec dana kasni sa povraćajem PDV-a od izvoza. Za manje firme koje većinu proizvodnje izvoze to znači da im je 20 odsto prihoda, koliko iznosi stopa PDV-a, zarobljeno, što i te kako utiče na poslovanje.

Milan Alimpijević, vlasnik malog izvoznog preduzeća iz Beograda, kaže da je rok za povraćaj PDV-a istekao još 28. januara, da su poreski inspektori sa opštine na kojoj je firma već obavili kontrole i poslali papire u Poresku upravu, ali da novca nema.

„Čekam povraćaj PDV-a od izvoza za poslednja tri meseca prošle godine i nemam nikakve informacije o tome kada će biti uplaćen povraćaj. U opštinskoj filijali Poreske uprave kažu da su poslali papire, ali da su im iz republičke PU rekli da ne zovu i da ne pitaju kada će dati nalog za isplate. Po zakonu mi nemamo pravo na kamate na to što nam država kasni sa plaćanjem, a para nema. Do sada su kasnili dva-tri dana, ali sada je to produženo i predstavlja problem za firmu koja ima pet zaposlenih, a kojoj se duguje na primer milion dinara“, kaže Alimpijević dodajući da je najgore što niko sa njima neće da razgovara.

Prema Zakonu o PDV-u, povraćaj poreza se obavlja najkasnije u roku od 45 dana, odnosno u roku od 15 dana za preduzeća koja su pretežni izvoznici, od dana podnošenja zahteva za refundaciju.

Država je usvojila zakon o plaćanju obaveza po kome je rok za državne institucije 45 dana, a za plaćanja između komercijalnih preduzeća 60 dana. Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da se još i mogu razumeti privatna preduzeća koja odugovlače sa plaćanjem, ali da se država koja je uvela zakon kako bi obezbedila likvidnost privrede ne pridržava tog zakona je nerazumljivo.

„Krajnja posledica kašnjenja u povraćaju PDV-a jeste to da firme da bi plaćale obaveze na vreme i zadržale partnere moraju da uzimaju skupe kratkoročne kredite od banaka i na njih plaćaju kamate“, napominje Savić, dodajući da je apsurdno da država otežava poslovanje izvoznicima iako se projekcije privrednog rasta oslanjaju pre svega na rast izvoza.

Na pitanje Danasa da li i zašto se kasni u povraćaju PDV-a na izvoz od Poreske uprave smo dobili odgovor u vidu citiranja članova Zakona o PDV, dok iz Ministarstva finansija nikakav odgovor nije stigao do zaključenja broja.