Država kasni sa povraćajem PDV-a, tera firme u dugove 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Na kraju 2016. godine u budžetu Republike Srbije ostvaren je suficit u visini od pet milijardi dinara, pre nego što je otplaćen dug Petrohemije od 13 milijardi dinara.

Međutim, ovaj uspeh javnih finansija izgleda da su delom platili izvoznici kojima država već mesec dana kasni sa povraćajem PDV-a od izvoza. Za manje firme koje većinu proizvodnje izvoze to znači da im je 20 odsto prihoda, koliko iznosi stopa PDV-a, zarobljeno, što i te kako utiče na poslovanje.

Milan Alimpijević, vlasnik malog izvoznog preduzeća iz Beograda, kaže da je rok za povraćaj PDV-a istekao još 28. januara, da su poreski inspektori sa opštine na kojoj je firma već obavili kontrole i poslali papire u Poresku upravu, ali da novca nema.

„Čekam povraćaj PDV-a od izvoza za poslednja tri meseca prošle godine i nemam nikakve informacije o tome kada će biti uplaćen povraćaj. U opštinskoj filijali Poreske uprave kažu da su poslali papire, ali da su im iz republičke PU rekli da ne zovu i da ne pitaju kada će dati nalog za isplate. Po zakonu mi nemamo pravo na kamate na to što nam država kasni sa plaćanjem, a para nema. Do sada su kasnili dva-tri dana, ali sada je to produženo i predstavlja problem za firmu koja ima pet zaposlenih, a kojoj se duguje na primer milion dinara“, kaže Alimpijević dodajući da je najgore što niko sa njima neće da razgovara.

Prema Zakonu o PDV-u, povraćaj poreza se obavlja najkasnije u roku od 45 dana, odnosno u roku od 15 dana za preduzeća koja su pretežni izvoznici, od dana podnošenja zahteva za refundaciju.

Država je usvojila zakon o plaćanju obaveza po kome je rok za državne institucije 45 dana, a za plaćanja između komercijalnih preduzeća 60 dana. Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da se još i mogu razumeti privatna preduzeća koja odugovlače sa plaćanjem, ali da se država koja je uvela zakon kako bi obezbedila likvidnost privrede ne pridržava tog zakona je nerazumljivo.

„Krajnja posledica kašnjenja u povraćaju PDV-a jeste to da firme da bi plaćale obaveze na vreme i zadržale partnere moraju da uzimaju skupe kratkoročne kredite od banaka i na njih plaćaju kamate“, napominje Savić, dodajući da je apsurdno da država otežava poslovanje izvoznicima iako se projekcije privrednog rasta oslanjaju pre svega na rast izvoza.

Na pitanje Danasa da li i zašto se kasni u povraćaju PDV-a na izvoz od Poreske uprave smo dobili odgovor u vidu citiranja članova Zakona o PDV, dok iz Ministarstva finansija nikakav odgovor nije stigao do zaključenja broja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari