Država ima nameru da u dogledno vreme potpuno iskoreni besnilo i svinjsku kugu s naših prostora i da već do kraja godine od EU zatraži status koji bi joj obezbedio da u zemlje članice slobodno izvozi svinjsko meso. Taj status bi, između ostalog, trebalo da omogući velikim farmama da uđu u program povećanog nadzora i primene fitosanitarnih mera.


– Od 2009. do danas pet puta je smanjen broj slučajeva besnila kod divljih životinja, što znači da smo mi kao zemlja uspeli da napravimo jedan važan korak u iskorenjavanju besnila i svinjske kuge – rekao je juče ministar poljoprivrede Dušan Petrović, na otvaranju konferencije posvećene suzbijanju ovih pošasti.

On je naglasio da je Srbija u ovoj oblasti već usvojila sva potrebna zakonska akta i da je naša zemlja jedna od prvih u regionu koja sprovodi ovakve projekte, kao i da se godišnje u Srbiji proizvede 280.000 tona svinjskog mesa koje uglavnom „pojedemo“. Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je istakao da je dosad u sve projekte suzbijanja svinjske kuge i besnila uloženo 9,5 miliona evra i to za distribuciju vakcina, kupovinu opreme za nadzor i poboljšanje kapaciteta Uprave za veterinu.

– Ovo nije bitno samo za zdravlje životinja, već i ljudi. EU je za ovo obezbedila sredstva iz IPA fondova i rezultati se već vide jer je 2009. bilo 185 prijavljenih slučajeva, a već 2010. svega 46, što je smanjenje od 75 odsto – rekao je Dežer. Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović rekao je da su oni već obišli 119.000 stanovnika i da postoji spisak farmi koje će biti kontrolisane. Na tom spisku neće biti, napomenuo je on, male farme, odnosno seoska domaćinstva sa dve, tri ili pet svinja, odnosno one koje proizvode samo za svoje potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari