Država ne zna kome je prodala Galeniku 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Država ili pojma nema kome je zapravo prodala Galeniku ili to ne želi da saopšti.

Tenderska komisija i Ministarstvo privrede, sve vreme tvrde da je kupac luksemburški Elijus povezan sa brazilskom farmaceutskom kompanijom EMS. Ono što se prećutkuje, jeste činjenica da je odmah po raspisivanju tendera, kako bi na njemu mogao da učestvuje, 26. septembra u Luksemburgu formiran Elijus kao zavisno preduzeće Glob farme, takođe nove, istog tog datuma registrovane firme. U vlasničkoj strukturi Glob farme 75 odsto udela ima kod nas potpuno nepoznata Gronin farma iz Brazila, dok preostalih 25 odsto poseduje manjinski akcionar, italijanski Montesearch, čiji je stopostotni vlasnik najveća brazilska farmaceutska kuća EMS. Praktično, kupac je Gronin, čiji se krajnji vlasnik ne zna jer je reč o holdingu, dok je EMS poslužio da bi se ispunili kriterijumi tendera.

– Saglasno odredbama Zakona o privatizaciji, Ministarstvo privrede nema ovlašćenja, niti mehanizme da proverava vlasnički status kupaca do njegovog prvog osnivača. Javnim pozivom za učešće u postupku bilo je propisano da se kvalifikacioni kriterijumi mogu dokazivati i preko pravnog lica sa kojim je učesnik povezan sa najmanje 25 odsto učešća u kapitalu, posredno ili neposredno – odgovorili su iz Ministarstva privrede na pitanje Danasa ko je vlasnik Gronina. Dodaju da je „u skladu sa navedenim, Komisija za sprovođenje postupka proveravala podatke o osnivaču kupca kao i pravnom licu preko kojeg su se dokazivali kvalifikacioni kriterijumi“, odnosno samo o EMS-u.

O EMS-u se, međutim, prilično zna, jer je reč o značajnoj kompaniji, osnovanoj sredinom prošlog veka, koja u svoje dve brazilske fabrike proizvodi i prodaje generičke lekove. U farmaceutskim krugovima navodi se da je ona u stoodstotnom državnom kapitalu, zapošljava oko 4.500 ljudi a prisutna je u više od 30 zemalja kroz zajedničke firme i strateška partnerstva sa kompanijama iz iste branše. Izvozi u 40 zemalja, a svoje proizvode plasira kroz pet jedinica – EMS Similares, koji prodaje lekove slične generičkim kao i one koji su karakteristični za brazilsko tržište, zatim EMS Generis, koja se bavi prodajom generičkih lekova, EMS Sigma farma, čije je zaduženje plasman brendiranih lekova, potom EMS Hospital, koja snabdeva bolnice i EMS Konsumer, koja se bavi prodajom lekova bez recepata. Detaljniji podaci mogu se naći i na sajtu kompanije.

O Groninu, međutim, ni reč. Otuda ne čude ni spekulacije da je pravi kupac zapravo jedan „kontroverzni“ srpski biznismen, koji je, iako godinama van zemlje, ovde prisutan kapitalom iz veza sa domaćim tajkunima, mada mu poslovni vokabular podrazumeva i jake kontakte sa zemljama Latinske Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari