Država nema ništa u C-marketu 1Foto: Aleksandar Veljković

Država je odlučila da ničega spornog u privatizaciji C-marketa nema, ali mali akcionari kojima je isplaćen samo deo onoga što im, kako tvrde, pripada, više su nego nezadovoljni ovakvim ishodom.

Bivšim i sadašnjim radnicima C-marketa podeljene su akcije nominalne vrednosti od 13.353 dinara početkom ove godine, dok je država 70 odsto društvenog kapitala prodala jednoj luksemburškoj firmi iza koje stoji Delez.

Većinski paket akcija A.D C market prodat je još 2005. biznismenima Miroslavu Miškoviću i Milanu Beku za 53 miliona dolara, a ta prodaja se kasnije našla na spisku 24 sporne privatizacije. Belgijski Delez je pre pet godina kupio od Miškovića Delta Maksi, u čijem sastavu je i C-market. Belgijanci su za Maksi izdvojili 932 miliona evra. Male akcionare ne zanima ko je kupio, već traže od države da im da ono što im pripada.

– Država nema udela u C-marketu, ona nije stvarala to preduzeće i ništa nije državno. Nama pripada 23,23 odsto akcija koje su u trenutku kada je C-market kupio Mišković vredele 1.200 evra, a na kraju su otkupljenje za nešto više od 200 evra – kaže za naš list Milenka NJ., koja je ceo svoj radni vek provela u ovom preduzeću. Ona tvrdi da su mali akcionari pisali na razne adrese, od premijera, do ministara, kao i državnom revizoru koji im je odgovorio, kako navodi, da država zaista nema udela u vlasništvu C-marketa.

Mali akcionari, među kojima je veliki broj onih koji su otišli u penziju, dobili su akcije za 30 odsto društvenog kapitala koji se privatizuje, odnosno 13.891 akciju, koje vrede ukupno 185,4 miliona dinara.

Mali akcionari tvrde da Mišković nikada nije kupio 23,23 odsto i da su zato oni morali dobiti mnogo više akcija nego što im je država dala. Osim toga, u nekoliko navrata pisali su i Delezu, ali i Ministarstvu privrede kao i premijeru Aleksandru Vučiću tražeći da im država da ono što im pripada, kao i da im se dostavi kompletan spisak svih akcionara koji su upisali akcije.

U pismu državnim zvaničnicima, S. P. tvrdi da im taj spisak nikada nije dostavljen, a da su novac od akcija dobili i neki koji nisu bili u firmi pre nego što je privatizovana.

– Mišković je do Deleza, svi znamo, došao uz pomoć države, a od 2005. do 2016. neko se pošteno obogatio od naših para, mi ni dividendu nismo dobili – napominje S. P., takođe jedan od malih akcionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari