Država od UNS-a traži da plati ukupno više od 60.000 evra za porez na imovinu 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Država od Udruženja novinara Srbije (UNS) traži da u ovoj godini plati ukupno više od 60.000 evra za porez na imovinu zbog čega novinari mogu ostati bez dela imovine, zaduženi dugoročnim kreditom i sa upola manje novca u fondovima solidarnosti za pomoć ugroženima, navodi se u saopštenju UNS.

Umesto da UNS nastavi da pruža materijalnu podršku novinarima od oko 140.000 evra godišnje za beskamatne pozajmice i bespovratnu pomoć, ogromni novac preusmeriće u budžet beogradskih opština, ističe se u saopštenju.

Da ovo neprofitno udruženje ne plaća visok porez zato što ima veliku imovinu svedoči činjenica – da je, umesto UNS, vlasnik istih nekretnina neki srpski tajkun, na ime poreza platio bi 2,5 puta manji iznos, kaže se u saopštenju.

Predstavnici novinarskih organizacija iz regiona zatečeni su iznosom od nešto više od 60.000 evra koje ukupno UNS treba da plati u ovoj godini kao vlasnik 3370 kvadrata u centru Beograda.

Tačnije, opštinski poreski organi od nekoliko dana pred Novu godinu traže 40.000 evra za tekuću i retroaktivno više od 20.000 evra za prošlu godinu, za koju je UNS već redovno izmirio 15.000 evra. Istraživanje UNS-a pokazalo je da Društvo novinara Slovenije plaća manje od 700 evra poreza za 182 m2 u Ljubljani.

U Sloveniji pravna lica ne plaćaju porez na imovinu, ali opštini plaćaju godišnju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta U Hrvatskoj je još povoljniji sistem jer nema poreza na imovinu za pravna lica i građane.

Hrvatsko novinarsko društvo plaća oko 1400 evra komunalne naknade za prostor od oko 4.000 m2, navodi se u saopštenju. Društvo novinara BiH ne plaća porez na imovinu niti naknadu za gradjevinsko zemljište za prostor od 270 m2.

Generalni sekretar UNS Nino Brajović izrazio je zabrinutost što izricanje enormnog poreza UNS-u može opravdano biti protumačeno kao snažan pritisak na ovo novinarsko udruženje kojim se ugrožava njegov nezavisni rad.

Brajović kaže da je UNS u situaciji da mora ili da proda deo imovine ili da se zaduži kod banaka da bi platio porez, navodi se u saopštenju UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari