Država se okreće protiv Bojovića 1

Preuzimanje kontrole nad tako velikim sistemom kakav je Energoprojekt nije baš lak posao: ovih dana Dobroslav Bojović, vlasnik preduzeća Napred razvoj preko koga je i većinski vlasnik Energoprojekt holdinga, ima priliku da se uveri u to.

Naime, Komisija za hartije od vrednosti 19. januara je donela odluku po kojoj je suspendovano pravo glasa Energoprojekt holdinga u zavisnim preduzećima Energoprojekt Oprema i Energoprojekt Industrija. Još ranije mu je KHoV oduzela pravo glasa u Entelu. Na ovaj način je Bojoviću ograničeno upravljanje zavisnim preduzećima uz obrazloženje da je Holding povezano lice sa Bojovićem i njegovim firmama koje treba da po zakonu podnesu ponudu za preuzimanje akcija zavisnih preduzeća.

Bojović je s druge strane najavio tužbu protiv Komisije koja je odbacila ponude za preuzimanje koje je podneo za zavisna preduzeća zbog nanošenja „neprocenjive štete“.

Nakon proletošnjeg neprijateljskog preuzimanja Holdinga na berzi za koje je prethodni menadžment tvrdio da je nezakonit, a koje je Komisija za HoV „aminovala“ prihvatanjem ponude za preuzimanje Holdinga i kada je u javnosti vladalo uverenje da država podržava ovo preuzimanje, sada deluje da se situacija preokrenula.

Novi list

Prvo je država u novembru imenovala predstavnika u skupštini akcionara i Nadzornom odboru Energoprojekta koji je na skupštini preglasan kada se usprotivio povlačenju tužbe za poništenje štetnog ugovora u vezi Bloka 26. Posle toga je država podnela tužbu protiv Bojovića zbog ugrožavanja interesa države koja je manjinski akcionar u Energoprojektu. Onda je na scenu stupila Komisija za HoV koja redom odbija Bojovićeve ponude za preuzimanje zavisnih preduzeća ocenjujući ih kao preniske, a procene vrednosti kao neodgovarajuće. Takođe u skladu sa Zakonom o preuzimanju, kao i prema rešenju Privrednog suda, oduzeto je pravo glasa Holdingu u sva tri zavisna preduzeća.

Stvari se dodatno komplikuju za Bojovića, jer su mali akcionari zavisnih preduzeća odlučni da nateraju Bojovića da otkupi njihove akcije i to po mnogo višim cenama nego što je on spreman.

I mali akcionari protiv Bojovića

Mali akcionari Energoprojekt industrije su podneli tužbu protiv Bojovića, tražeći otkup svojih akcija po ceni od 7.474 dinara na koliko je nezavisni procenitelj procenio vrednost akcija ovog preduzeća. To je mnogo veća ponuda od Bojovićeve ponude od 2.700 dinara koju je Komisija odbacila. Sveukupno, ako mali akcionari dobiju na sudu, Bojovića će kupovina ovih 37.520 akcija koštati oko 280 miliona dinara. Inače mali akcionari su pokrenuli parnični postupak za poništavanje odluka skupštine akcionara Industrije na kojoj je promenjen menadžment jer je glasao Holding, suprotno zakonu o preuzimanju.

Tužbe

Kada se radi o Entelu, verovatno najvrednijem preduzeću u okviru Holdinga, situacija je još zapetljanija. Komisija za hartije od vrednosti je odbila dve ponude za preuzimanje zbog preniske cene. I ovde je grupa malih akcionara prekjuče podnela tužbu kojom traže da Bojović njihove akcije otkupi po ceni od 40.134 dinara, odnosno ceo otkupni zahtev je na 552,2 miliona dinara. To je skoro tri puta skuplje od druge Bojovićeve ponude koja je glasila na 13.806 dinara po akciji, koliko je glasila procena vrednosti Entela od strane revizorske kuće KPMG.

U trećem zavisnom preduzeću Energoprojekt opremi Holding je zakazao sednicu skupštine za 29. januar na kojoj bi trebalo da bude promenjen menadžment, ali su mali akcionari već zakazali sednicu za 2. februar na kojoj Holding (odnosno Bojović) neće imati pravo glasa i čije tačke dnevnog reda su svode na poništavanje odluka sa prethodne sednice.

Inače, Bojović je za članove odbora direktora Opreme između ostalih predložio nekadašnjeg generalnog direktora Energoprojekt holdinga Vladana Pirivatrića i direktora marketinga Miodraga Zečevića.

Gasprom očistio račune Energoprojekt opreme

Prema saznanjima Danasa, Energoprojekt oprema našla se u teškoj situaciji pošto joj je na najvećem poslu, izgradnji Energocentra u sklopu građevinskog kompleksa u Minsku Gasprom transgas Belarus, aktivirao garancije za dobro izvršenje posla i garancije za uplaćeni avans, ukupno oko 25 miliona dolara. Energoprojekt oprema je ovaj posao zaključila sa Gasprom Transgaz Belarus još 29. septembra 2015. godine, a prema tadašnjim informacijama posao je vredan 50 miliona dolara.

Ova saznanja potvrđuje i direktor Energoprojekt opreme, Pavle Tomašević, koji ističe da se projekat se nalazi u vrlo problematičnoj situaciji koja je izazvana prekidom radova na celom kompleksu od strane Gasprom transgaz Belarus (ne samo na delu projekta koji radi Energoprojekt) usled nedostatka finansijskih sredstava.

U pisanom odgovoru Tomašević navodi da je problem i što GTB sa glavnim projektantom još nije usaglasio tehnološke kapacitete objekata koji će biti deo kompleksa.

„Pored svih problema na projektu, Energoprojekt oprema je primljeni avans iskoristila u potpunosti u skladu sa ugovorom, tako što je izvršila nabavku i isporuku tehnološke opreme na gradilište. Gasprom transgaz Belarus je izvršio naplatu garancija koje je obezbedila Energoprojekt oprema, a prema nezvaničnim informacijama to je učinjeno i sa garancijama drugih izvođača. Takav postupak je protivzakonit, njime se zloupotrebljavaju garancije koje je EPO obezbedila saglasno ugovoru. Pokrenut je arbitražni postupak pred nadležnom arbitražnom institucijom u Stokholmu“, zaključuje Tomašević.

Energoprojekt i Napred razvoj prave kuće na KiM

Kompanije „Energoprojekt“ i „Napred razvoj“ ponudile su da izgrade tri kuće za ugrožene porodice iz Lapljeg Sela na Kosovu i Metohiji, a povodom razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa stanovnicima ovog sela, prenosi RTS.

Ove kompanije su spremne da izgrade kuće u roku od dva do tri meseca, a za gradnju su spremni čim dobiju neophodne dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari