Državna zemlja u zakup fiktivnim firmama 1Dragan Kleut Foto: R. B.

Upravni sud u Novom Sadu razmotrio je tužbe banatskih poljoprivrednika protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je ponovo dodelio državnu zemlju u dugoročni zakup nemačkom mesnom koncernu „Tenis“ i domaćem „Fud planetu“ iako, po oceni paora, ne ispunjavaju uslove za to.

Paori su se po drugi put našli na sudu pošto je Upravni sud već jednom poništio rešenja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je u zakup na 30 godina „Tenisu“ dodelio 75.000 hektara, a „Fud planetu“ 1.500 hektara oranica u okolini Zrenjanina. U ponovljenom postupu licitacije pokrajinski organ je ponovo zemlju dodelio pomenutim firmama, pa su paori ostali „kratkih“ rukava, iako su ranije godinama uzimali zemlju u zakup, obrađivali je i plaćali državi sve obaveze.

Paori su ponovo „presavili tabak“ i tužili pokrajinu.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut kaže za Danas da država već osam godina daje spornu zemlju u zakup na licitacijama koje organizuje u martu ili aprilu, van svih agrotehničkih rokova.

– Na taj način sprečeni smo da na tim parcelama posejemo pšenicu, niti da kvalitetno pripremimo oranice, niti da primenimo plodored, a onda ni da ostvarimo prihod da pokrijemo zakup. Vlast se bahati i na taj način nas tera da odustanemo od tog zemljišta, koje su oni predvideli za neke investitore. Već osam godina se totalno nedomaćinski odnose prema zemljištu – kaže Kleut i dodaje da su se žalili nadležnima sve do ministra poljoprivrede, ali bez uspeha.

Poljoprivredici ipak uzimaju tu ddržavnu zemlju u zakup da bi ga, kako kaže Kleut, „sačuvali od vlasti“.

– Mi smo u suštini veće patriote od vlasti, gorko primećuje naš sagovornik. On se nada da će sud ponovo poništiti rešenje pokrajinskog sekretarijata, jer se, tvrdi, ništa u međuvremenu nije promenilo kada je reč o referencama dve pomenute firme.

Naime, banatski paori, navode da „Tenis“ i „Fud planet“ ne ispunjavaju potrebne uslove, odnosno nemaju reference da bi dobili zemlju u zakup.

– To su fiktivne firme sa osnivačkim ulogom od 100 dinara. „Fud planet“ već tri godine beleži gubitke od 45 miliona do milion i po ove godine. „Tenis“ sa 100 dinara osnivačkog uloga znači da nema ni kancelariju, nisu uneli ni sto ni stolicu. I da takvoj firmi dajete 75.000 hektara, to nigde u Evropi nema – ističe Kleut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari