DS: Da se objavi ugovor o koncesiji 1Foto: sajt aerodroma Nikola Tesla

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od Vlade Srbije hitno objavljivanje ugovora i prateće dokumentacije za koncesiju beogradskog aerodroma, navodeći da je Vlada profitabilan aerodrom dala pod nepoznatim uslovima francuskoj kompaniji, na štetu građana Srbije.

Prema DS, da apsurd bude veći aerodrom je upravo iz sopstvenog profita investirao u novi parking i drugu infrastrukturu.

Očekivana neto dobit aerodroma u 2018. godini je 29 miliona evra, a broj putnika 5,8 miliona. Aerodrom „Nikola Tesla“ iz samostalnog poslovanja ostvaruje porast dobiti i beleži rast broja putnika, navela je DS u saopštenju.

Stranka je dodala da je kompanija „Vansi“ ponudila 501 milion evra uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, od tog novca u budžet Srbije će se sliti 417 miliona evra, a malim akcionarima ide 84 miliona evra. Taksa na koncesiju će se kretati između 4,4 miliona evra do 15 miliona evra.

„Ispada da bi pri prosečno ostvarenoj neto dobiti od 29 miliona evra u periodu od 25 godina, beogradski aerodrom ostvario neto dobit od 725 miliona evra. Francuska kompanija ponudila je 501 milion evra za isti taj period, dakle 224 miliona evra manje nego što bi beogradski aerodrom i bez njih prihodovao u neto iznosu“, ukazala je DS.

U saopštenju se dodaje da se o najavljenim investicijama 732 miliona evra može razgovarati kada Ugovor o koncesiji bude objavljen i kada se sagleda u šta se investira, čije će to biti vlasništvo i šta su garancije da će do investicija zaista i doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari