DS povodom Geoksa: Više stranih kompanija u Srbiji razmatra zatvaranje ili smanjenje osoblja 1Da Vučiću veruju radici Geoksa: Arhivska fotografija - ilustracija Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Odbor Demokratske stranke (DS) za privredu je danas saopštio da „više stranih kompanija“ koje imaju fabrike u Srbiji razmatra mogućnost da te pogone zatvori ili da značajno smanji broj zaposlenih.

„Najava kompanije Geoks da će ugasiti proizvodnju u Srbiji ujedno je i najava da će bez posla ostati veliki broj radnika u pogonima te firme u Vranju, ali po svemu sudeći to neće biti jedini takav slučaj“, saopštila je DS.

DS je ukazala da „postoji realna opasnost da će na sličan način postupiti još neke strane firme“ koje su novcem  Vlade Srbije otvarale proizvodne pogone, a mnogima od njih ističu ugovori s Vladom i prestaju sve obaveze prema državi i zaposlenima.

Ocena DS je da je štetan sistem privlačenja stranih investitora u Srbiju, koji se zasniva na „enormnim državnim subvencijama i minimalnim obavezama stranih firmi prema zaposlenima, državi i društvenoj zajednici“.

Odbor DS za privredu je podsetio da je i ranije ukazivao na mogućnost da se strani „lovci na subvencije“ povuku pošto potroše pare dobijene od države, a ukaziva je i na štetne posledice takvog načina upravljanja državom.

„U slučaju Geoksa, stvarni iznos subvencija koji je Srbija dala toj firmi ili tzv. povezanom licu ‘Technic Development’ i dalje ne znamo, kao ni trajanje ugovora. Možemo samo pretpostaviti da je ugovor potpisan na pet godina, budući da je fabrika toliko radila pre no što je najavljeno njeno zatvaranje“, navodi se u saopštenju DS.

Ocenjeno je da se „navodni model ekonomskog razvoja koji Srbiji nameće sadašnja vlast, svodi na korupciju i kratkotrajnu političku korist od fotografisanja prilikom sečenja vrpce“, dok će se posledice takvog razvoja uskoro osetiti u Vranju, „ali i u drugim gradovima u kojim su privatne fabrike osnivane na određeno vreme novcem države Srbije i njenih siromašnih građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari