Dug narastao na dve milijarde dinara 1Foto: Arhiva

Koliki će biti iznos subvencija koje će „Resavica“ dobiti u sledećoj godini biće tema razgovora sa nadležnima. Bilo bi poželjno da ta suma bude veća nego što je to bio slučaj ove godine. „Resavici“ su subvencije neophodne da bi se isplatile plate ali i naknade za smenski rad koje se duguju.

Dodatni novac nam je naime neophodan kako bi smo izmirili te obaveze jer je to jedini način da se spreči prestanak sa radom preduzeća – kaže za Danas Stevan DŽeletović, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“.
On naglašava da će nadležni u preduzeću napraviti kalkulacije koliko je novca potrebno za normalno funkcionisanje ali kaže da u ovom trenutku ne može da govori o konkretnoj cifri. – Kada sednemo da razgovaramo sa predstavnicima ministarstava finansija i privrede reći ćemo svoje i videti koliko sredstava država može da nam obezbedi. O budućnosti „Resavice“ razgovaramo i sa nadležnima u Ministarstvu rudarstva i energetike – navodi DŽeletović. Podsećanja radi u ovoj i prošloj godini za pokrivanje troškova država je „Resavici“ obezbedila 4,47 milijarde dinara.
Naš sagovornik podseća na nagomilana dugovanja za smenski rad od 2005. do 2014. godine, kada je on ukinut Zakonom o radu. Kompaniju je tužilo 3.700 rudara, kojima se duguje oko dve milijarde dinara. – Sa njih 1.900 smo potpisali sporazum o isplati na rate. Na žalost njih 1.400 ne želi da potpiše takve sporazume a 400 razmišlja da li to da uradi. Veliki problem predstavljaju advokati koji svojim klijentima rudarima sugerišu da naplate sudske presude u njihovu korist na osnovu neisplaćenog smenskog rada – kaže DŽeletović. Epilog toga je da su po tom osnovu izvršitelji od „Resavice“ naplatili milion evra što u uglju što u otpadnom gvožđu, više od 120 miliona dinara u novcu dok je preduzeće isplatio 310 miliona dinara. „Resavica“ je isplatila petinu duga, međutim veliki problem predstavljaju kamate koje svakodnevno rastu i ukupan dug za smenski rad u ovom trenutku iznosi dve milijarde dinara.

DŽeletović kategorično demantuje pisanje pojedinih medija da će u februaru početi zatvaranje dva rudnika koja posluju u okviru „Resavice“. – Informacija je potpuno pogrešno interpretirana. U februaru će početi postepeno zatvaranje četiri rudnika ali to ne znači da će neki od njih prestati sa radom već u tom mesecu. Sigurno je da rudnici neće biti zatvoreni momentalno kako je to svojevremeno uradila Margaret Tačer u Velikoj Britaniji. Prvo je potrebno da se iskoriste sve rezerve u tim rudnicima a onda će nakon toga doći do postepenog procesa zatvaranja koji će sigurno trajati oko pet godina. Zatvorena će biti četiri rudnika a to su Krepoljina, Bogovina, Vrška čuka i Ibarski rudnici – objašnjava DŽeletović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari