Dugalić: Banke obavezne da klijente obaveste o svim troškovima 1Foto: Aleksandar Veljković

Banke u Srbiji nemaju obavezu da objašnjavaju strukturu troškova kredita ali imaju obavezu da klijente obaveste o svemu što će biti naplaćeno prilikom davanja kredita, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On je rekao da se ništa ne menja u politici banaka jer pravo na naplatu troškova obrade kredita proističe iz ugovora koji su u skladu sa zakonom i ocenio da je potpuno opravdano to što banke naplaćuju obradu kredita.

Upitan o izjavi predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića da nižestepeni sudovi trebalo bi da poštuju odluku VKS da naknada za obradu kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora o bankarskom zajmu, Dugalić je rekao na sajtu VKS nigde ne piše da je taj sud zauzeo takav stav.

Nije jasno da li je Milojević dao izjavu kao privatni građanin ili predsednika suda, rekao je on i dodao da Vrhovni kasacioni sud ne može da pušta balone da vidi kako će neko da reaguje.

Banke će se ponašati u skladu sa zakonima i ugovorima a njihova obaveza je da u ugovoru navedu sve što će se naplatiti i da to predoči klijentu. Banka uopšte nema obavezu da objašnjava strukturu troškova ali ima obavezu da objasni klijentu šta plaća i može da naplati samo ono što piše u ugovoru, rekao je Dugalić.

On je podsetio da u Zakonu o obligacionim odnosima ne piše da banka ne može da naplati ništa drugo osim iznosa kredita i kamate ali se da se ugovorom utvrđuje šta se naplaćuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari