Dvojica uhapšena zbog sumnje na prevaru u obavljanju privredne delatnosti 1Foto: mup.gov.rs (arhiva)

Novosađanin V. R. (1976), odgovorna osoba privrednog društva „Milskop“ d.o.o iz Novog Sada uhapšen je zbog sumnje da je počinio prevaru u obavljanju privredne delatnosti, za pranje novca i zbog zloupotrebe položaja.

Uhapšeni se tereti da je od 2017. do 2019. doveo u zabludu odgovorne u više preduzeća na teritoriji Srbije da će im po osnovu preuzete robe i primljenih avansnih uplata u ukupnom iznosu od 367.191.078 dinara platiti ugovorenu isporuku robe.

Kako se sumnja, on je unapred znao da to neće biti moguće jer je u više navrata izvršio konverziju i podizanje gotovog novca sa tekućih računa „Milskop“ d.o.o u ukupnom iznosu od 64.574.783 dinara koji je zadržao za sebe, čime je „svesno doveo“ to preduzeće u stanje nelikvidnosti i nemogućnosti ispunjavanja obaveza.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden nadležnom tužilaštvu, navodi MUP.

Policija je , u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsila i A. M. (1976), osumnjičenog za prevaru u obavljanju privredne delatnosti, a protiv pedesetčetvorogodišnjeg muškarca će podneti krivičnu prijava zbog pomaganja u vršenju tog krivičnog dela.

Sumnja se da je A. M., kao odgovorna ososba firme „Krepito“, od maja do avgusta 2020. godine, lažnim prikazivanjem finansijske stabilnosti oštetio pet privrednih društava od kojih je uzimao robu na odloženo plaćanje.

Osumnjičeni je, uz pomoć pedesetčetvorogodišnjeg muškarca, izdavao blanko menice bez pokrića za robu, koju su potom prodavali za gotov novac, bez evidentiranja prodaje i uplate pazara.

Na taj način je A. M. je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 2.734.734 dinara, zbog čega mu je određeno zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu radi saslušanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari