Džejms Ruf: Prihodi stanovništva su bolno niski 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Prihodi stanovništva bolno su niski po zapadnoevropskim standardima, a da bi se to promenilo potrebno je da privredni rast bude znatno veći od tri procenta, ocenio je šef Misije MMF-a u Srbiji Džejms Ruf u autorskom tekstu za NIN.

Javni dug veći od 70 procenata BDP još je visok i osetljiv na promene eksternih uslova ili pad ekonomske aktivnosti, rekao je Ruf.

Daleko od toga da je tranzicija završena, a privreda je preopterećena neefikasnim javnim sektorom i premalo se oslanja na produktivni privatni sektor, dodao je on.

Kao primer Ruf ističe da su „gubici u mnogim javnim preduzećima toliko veliki da bi državi bilo jeftinije da plaća radnike da ostanu kod kuće, nego da nastavi da subvencijama ta preduzeća održava u životu“.

Ruf ukazuje da možda i trećina zaposlenih u privatnom sektoru radi u sivoj ekonomiji, da su plate u javnom sektoru u proseku više nego u privatnom, a pružanje javnih usluga je i dalje na niskom nivou.

Jedini način da prihodi stanovništva u Srbiji rastu na održiv način je da se privatni sektor ojača i proširi, a da se javni sektor smanji. Dobra vest je da vladin program ima za cilj ostvarenje upravo tih ciljeva, istakao Ruf.

Ruf je ocenio da je za reforme potrebna trajna politička i makroekonomska stabilnost, a njima će se prirodno protiviti interesne grupe koje profitiraju od održavanja postojećeg stanja.

Zemlje koje su bile u stanju da prevaziđu te prepreke beležile su brz rast i brzo su hvatale korak sa razvijenijim zemljama, napomenuo je on.

Ekonomski program, koji Srbija sprovodi uz podršku MMF, smatra Ruf, premašio je sva očekivanja u pogledu privrednog rasta, investicija, zaposlenosti i fiskalnog prilagođavanja i jedan je od najboljih u istoriji programa Fonda, u kojima su rezultati nadmašili projekcije.

Uspeh na dugi rok će, međutim, zavisiti od uspešnog okončanja strukturnih reformi, ističe on i podseća da je od 2000. godine ovo peti programa sa MMF.

Srbija je skoro svaki put uspevala da na kratak rok uspostavi makroekonomsku stabilnost, ali ne i da reši osnovne, strukturne slabosti, pa je posle kratkoročnog poboljšanja dolazilo do usporavanja rasta, uz sve veće fiskalne probleme, konstatuje Ruf i poručuje da zbog toga Srbija još ima puno toga da uradi. Ruf će naredne sedmice učestvovati na Kopaonik biznis forumu, koji organizuje Savez ekonomista Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari