Dželatović "pao" za 30.000 evra 1Foto: Stefana Savić

Vršilac dužnosti direktora rudnika Resavica, Stevan Dželatović, uhapšen je juče pod sumnjom da je od sina poverioca, koji je po pravosnažnoj izvršnoj sudskoj presudi trebalo da naplati dug, tražio 30.000 evra kako bi takav nalog i potpisao.

Po sudskoj presudi Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja, u čijem sastavu posluje devet ugljenokopa, trebalo je da isplati 38,9 miliona dinara, a Dželatović je, navodi u saopštenju MUP, tražio iznos od deset odsto, kako bi tu obavezu izvršio. Uhapšen je u momentu kada je prema ranijem dogovoru, primio obeležene novčanice.

Inače, direktor Resavice u više navrata je bio prozivan zbog problematičnog poslovanja. Pre nekoliko meseci premijer Aleksandar Vučić naveo je to javno preduzeće kao primer nesavesnog poslovanja, zbog nagomilanih dugova, uprkos tome što je iz državne kase godinama primalo subvencije. Krajem prošle godine Dželatović je tvrdio da će rudnici morati da se zatvore jer izvršitelji plene imovinu zbog izvršnih sudskih presuda. Podsetimo, reč je preko 3.600 rudara kojima nije isplaćen smenski rad, a dug preduzeća samo po tom osnovu dostigao je 1,3 milijarde dinara. Resavica, međutim, poslednjih godina uvećava i obaveze za porez, koje su pri kraju prošle godine dostigle 540 miliona dinara, prema Fondu za razvoj ali i prema ostalim dobavljačima, među kojima je i navedena firma od koje je Dželatović tražio 30.000 evra kako bi potpisao nalog za isplatu po izvršnoj presudi.

I pre dve godine, v. d. direktora Resavice bio je predmet istrage koja je iz nekog razloga zataškana. Reč je o poslovnim vezama Dželatovića i njegovog kuma Milana Garače, preko čijih su firmi Gea investment i Gea kapital, kao i preko trećeg preduzeća, Sidro, vršene nabavke velikih vrednosti. Pažnju operativaca privukla je trana isporučenih kablova indijskog proizvođača, za koje institut u Vinči nije dao potvrdu kvaliteta. Naime, ocenjeno je da uzorci pristigle robe značajno odstupaju od normativa, što posebno može da bude opasno u rudnicima sa metanskim režimom. Prema saznanjima Danasa, sa takvom ocenom kablovi nisu mogli da u|u u ugljenokope, ali je navodno problem „premošten“ tako što su poslati novi uzorci, ali ne iz kupljenog kontingenta, već su dopremljeni avionskom poštom direktno od proizvođača. Zašto taj slučaj nije istražen do kraja, nije poznato, kao ni to gde su završili sporni kablovi – u Resavici, gde su mogli da budu uzrok katastrofe, kostolačkim rudnicima ili RTB Boru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari