Efektiva: Korisnicima kredita u francima nije potrebna pomoć već poštovanje zakona 1Foto: Pixabay / softcodex

Korisnicima kredita u švajcarskim francima nije potrebna pomoć već poštovanje zakona i njihova brza i efikasna primena, ista ona koja se primenjuje u Zakonu o izvršenju, kada je građanin dužnik prema banci.

Ovo je danas ukazalo Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

U pismu koje je Efektiva uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je navedeno da građanima koji su zaduženi u francima „treba država koja će ih zaštiti i omogućiti im da im se vrati opljačkano, a da se pljačkaši privedu pravdi i poštovanju zakona“.

„Nešto slično je uradio Vaš kolega Orban u Mađarskoj, pa nismo videli da je zbog toga bilo ko snosio posledice, da su se banke povukle sa tržišta“, poručila je Efektiva Vučiću.

Vučić je sinoć rekao da će pokušati da u dogovoru sa premijerkom i gruvernerom NBS nađe rešenje za građane koji su zaduženi u francima.

„Ako ste iskreno zainteresovani da pomognete, onda iskoristite većinu koju imate u Skupštini da pod hitno donesete sistemsko rešenje za sve korisnike CHF kredita, koje će biti bazirano na predstojećem i sve izglednijem stavu Vrhovnog kasacionog suda, domaćim i presudama EU suda, kako bi se izbeglo novo višegodišnje mrcvarenje korisnika na sudu i izlaganje velikim i bespotrebnim sudskim i advokatskim troškovima, te da omogućite institucijama sistema da kazne nesavesno ponašanje banaka“, navela je Efektiva u pismu predsedniku Srbije.

Po oceni tog udruženja, banke su preko kredita u francima „opljačkale ne samo građane Srbije, već i samu državu“.

„Krediti u švajcarskim francima, jednostrano povećavanje kamatnih stopa, isplata kredita po najnižem a naplata po najvišem kursu, primena zelenaške zatezne kamate od čak 180 odsto godišnje, naplata osiguranja kod NKOSK, naplata troškova obrade i praćenja kredita, su simboli pljačke koje banke sprovode godinama unazad, a koji su potvrđeni i pravnosnažnim sudskim odlukama. Neke od njih su potvrđene i od same Narodne banke Srbije“, istakla je Efektiva.

Navedeno je da danas ima 16.300 građana koji zaduženi u francima.

Predstavnici udruženja CHF Srbija, šesti dan protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu gde štrajkuju glađu i traže donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita, kao i zakona o zabrani prinudnog oduzimanja jedine imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari