Vodeći trgovac električnom energijom u Jugoistočnoj Evropi, EFT grupacija, u 2007. godini pokrila je više od pola uvoza električne energije u Grčku, izjavio je za internet portal Energyobserver (www.energyobserver.com) Atanasios Karakalios, direktor EFT u toj zemlji.
-EFT je ove godine isporučio nešto vise od dva miliona megavat-sati električne energije i tako pokrio 51 odsto ukupnog uvoza električne energije u Grčku, kazao je Karakalios i dodao da „energetski deficit Grčke raste svake godine, a zbog turističke sezone najizraženiji je u letnjim mesecima“. Karakalios takođe navodi da je izgradnja novih energetskih objekata jedno od najvažnijih pitanja za region i upozorava da se usled usporene realizacije primarnih projekata u nekim zemljama restrikcije ne mogu isključiti kao mogućnost.
– Vreme uglja još uvek nije prošlo, a uz obnovljive izvore Grčka upravo na ovom energentu zasniva svoju budućnost, kazao je on. Kao primer budućih energetskih objekata u regionu, Karakalios navodi projekat EFT u Stanarima kod Doboja. – Termoelektrana koju gradimo u Stanarima biće prva na ovim prostorima koja će funkcionisati u skladu sa direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine“, kazao je Karakalios i dodao da će ukupna vrednost ove investicije premašiti 600 miliona evra.