EK i MOR pružile podršku politici obaveznog privremenog zapošljavanja mladih na Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA/KLAUS-DIETMAR GABBERT

Evropska komisija (EK) i Međunarodna organizacija rada (MOR) udružile su snage u podršci institucijama država Zapadnog Balkana nadležnim za politiku zapošljavanja mladih, da uvedu institut „garancije za mlade“, rečeno je za portal Biznis.rs u beogradskoj kancelariji Međunarodne organizacije rada.

Uz podsećanje da slični programi postoje u državama članicama EU, iz Međunarodne organizacije napominju da „garancija za mlade“ znači obavezu davanja podrške, odnosno obezbeđivanje posla svim osobama mlađim od 30 godina koje nisu zaposlene, a ne nalaze se ni na školovanju ili nekom od programa usavršavanja, piše Biznis.rs.

Tačnije, reč je o jednoj od mera politike tržišta rada kroz koju država garantuje svim mladim, četiri meseca od završetka formalnog obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, da će dobiti kvalitetnu ponudu za posao, mogućnost nastavka školovanja ili obezbeđenje pripravništva ili radne prakse.

Prema podacima ove organizacije, svaka peta mlada osoba u Srbiji nema posao, a u isto vreme se ne školuje ili usavršava.

„Ova opredeljenost za pomoć mladim ljudima, a koju iniciramo za uvođenje i u zemljama Zapadnog Balkana, znači kvalitetnu pomoć poslova, pripravništva, učenja kroz rad ili kontinuiranog osposobljavanja u trajanju od četiri meseca, nakon završetka škole ili gubitka posla“, podsećaju u MOR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari