Ekologija i štednja na delu 1

Zahvaljujući daljinskom grejanju vrelovodom iz termoelektrana, gradovi Požarevac i Kostolac kao i pojedina sela u koja je uvedena toplifikacija, imaju privilegiju da su u ovom kraju „pogašeni“ mnogi dimnjaci, što je znatno doprinelo zaštiti životne sredine o uštedi energenata na ovim prostorima.

Takav način daljinskog grejanja se svake godine širi što, uz realizaciju drugih projekata, znatno doprinosi poboljšanju ukupne ekološke situacije na teritoriji Grada Požarevca.

Korist sa stanovišta zaštite vazduha od zagađenja je veoma velika, jer je ugašeno na desetine kolektivnih kotlarnica u poslednjih dvadeset godina kao i brojnih privatnih kotlarnica. Inače, energetičari u Kostolcu priveli su kraju ovogodišnji remont na blokovima TE „Kostolac A“ kao i pumpno-izmenjivačkoj stanici za grejanje Požarevca i Kostolca, čime su se završile i pripreme za početak grejne sezone koja je zvanično počela 15. oktobra. Istovremeno JP „Toplifikacija“ Požarevac je pripremilo mrežu za prijem toplotne energije, pa se i ove godine očekuje stabilnost sistema.

Poslednjih nekoliko godina nije bilo prekida u isporuci toplotne energije iz kostolačkog Ogranka EPS-a, zahvaljujući velikoj pouzdanosti rada blokova. Inače, sama toplotna energija, za koju neki smatraju da je nusprodukt rada termoelektrana, zapravo nije nikakva „otpadna voda“ sa hlađenja generatora, već aktivna energija sa generatora. Ukupna snaga koja se plasira kroz sistem grejanja je i do 100 i više megavata toplotne energije, zavisno od vremenskih prilika. Zbog svega toga, neophodna je i štednja ove energije, posebno kod procesa ozračivanja sistema. Time se ispušta demineralizovana voda, čija je proizvodnja skupa, a proizvodi se upravo u Termoelektrani „Kostolac A“ za potrebe rada postrojenja.

Prošlogodišnja grejna sezona ocenjena je kao veoma uspešna i na sistemu za grejanje je veliki broj domaćinstava, ustanova i institucija, zatim preduzeća u gradovima Kostolac i Požarevac, kao i sela koja gravitiraju rudarskim i termoenergetskim postrojenjima.

Uprkos visokim temperaturama tokom dana, sasvim neuobičajenim za ovo doba godine, požarevačka „Toplifikacija“ zvanično je počela sezonu grejanja, a radijatori su prijatno topli tokom prohladnih noći, dok se iz privatnih odžaka još ne vije dim, pa je aero zagađenje ovih dana minimalno.

Priprema sistema za grejanje počela je pred ovu sezonu nešto ranije nego uobičajeno. Početak dopune toplifikacionog sistema vodom krenuo je još 4. septembra. Tople probe i progrevanje mreže u dogovoru sa predstavnicima TE „Kostolac“ počele su 3. oktobra, prvo vrelovoda do Požarevca, a dan kasnije i funkcionalne i tople probe sekundarnih instalacija korisnika počev od toplopredajnih i kućnih podstanica do unutrašnjih kućnih instalacija.

Grejanje kreće punom snagom

– Ove godine smo krenuli ranije u pripreme i dopunjavanje sistema vodom jer je bila potrebna veća količina. Hladne i tople probe prošle su bez problema. Ima par curenja na mreži u gradu i za dan, dva će biti sanirana . U svakom slučaju, ova grejna sezona je krenula lakše i sa manje problema nego prošla. U petak grejanje kreće punom snagom, izjavio je Nenad Mišić, rukovodilac održavanja i eksploatacije u JP „Toplifikacija“. Inače, zbog veličine sistema – konzum je 100 megavata – i velikog broja korisnika, bezmalo 10.000 potrošača, bilo je potrebno nekoliko dana da do svih stigne grejanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari