Ekonomisti: Struja treba da poskupi i da budu zaštićeni ugroženi kupci 1Foto: Pixabay/Geralt

Poskupljenje struje u Srbiji bilo bi opravdano, ali ugroženi kupci moraju da budu zaštićeni, ocenili su danas autori biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

„Cena električne energije mora da bude takva da ostavi prostor za održavanje sistema Elektroprivrede Srbije (EPS) i za nove investicije“, rekao je na predstavljanju novog broja MAT-a urednik tog biltena Ivan Nikolić.

Kako je istakao, u svakom trenutku moraju da budu obezbeđene dovoljne količine električne energije, sigurno snabdevanje privrede i građana, uvažavajući principe zaštite životne sredine, po ekonomski održivim cenama, „vodeći računa o problemu energetskog siromaštva“.

„U odnosu na cene u EU u 2018. godini prosečna cena električne energije, bez fiksnih nameta, u Srbiji je za domaćinstva bila niža za oko 60 odsto, a za privredu samo za 18,2 odsto. Srbija je, uz Ukrajinu i Maltu, jedina evropska zemlja u kojoj je u proseku struja skuplja za privredu nego za domaćinstva“, rekao je Nikolić.

Naveo je da u Srbiji trošak za električnu energiju čini više od pet odsto ukupnih rashoda domaćinstava, što je evropski rekord.

„Elektična energije je za građene skupa uprkos tome što je njena cena sa pozicije EPS-a i ekonomskih analitičara niska“, kazao je Nikolić i dodao da u Srbiji sada ima nešto više od 70.000 zaštićenih kupaca, kojima se umanjuju računi za struju, što je višestruko manje nego što bi trebalo da ih bude po podacima nadležnih institucija o životnom standardu građana.

Ona je ukazao da se pitanje cene elektične energije ne može rešavati bez dugoročnog strateškog plana EPS-a, koji za sada, kako je ukazao, ne postoji.

Saradnik MAT-a Stojan Stamenković je rekao da se tokom nedavne posete misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u razgovorima sa predstavncima vlasti u Srbiji, kojima je i on prisustvovao, nije detaljnije razgovaralo o ceni struje, ali da će to svakako biti tema naredne posete predstavnika te institucije sa kojom Srbija ima savetodavni aranžman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari