EMS platio 6,9 miliona evra dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Elektromreža Srbije (EMS) danas je saopštila da je dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) platila oko 6,9 miliona evra, odnosno po prosečnoj ceni od 0,9493 evra po akciji.

Vlada Srbije je dala odobrenje EMS-u da juče na Montenegroberzi kupi novi paket akcija CGES-a koje su bile u vlasništvu malih akcionara, i tako postane vlasnik 15 procenata akcija te kompanije.

EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10 odsto akcija.

„Кupovina dodatnih akcija CGES-a u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit“, navodi se u saopštenju EMS-a.

Dodaje se da EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

Ta kompanija u Srbiji gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a izmedju Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora.

„Кupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera“, ističe se u kompanijskom saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “EMS platio 6,9 miliona evra dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema”

  1. Umesto da ulažu u obnovu mreže i izgradnji novih ekološki prihvatljivih kapaciteta za proizvodnju el. energije u Srbiji oni bacaju novac i ulažu u tuđe sisteme! Sramota!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.