EPS će obeštetiti građane u narednom računu 1Foto: EPS

„Elektroprivreda Srbije“ završiće u narednih nekoliko dana istragu oko uvećanih decembarskih računa za električnu energiju i obeštetiće sve građane kroz naredni račun.

Prema dosadašnjim informacijama, do problema je došlo zbog neočitavanja brojila na teritorijama elektrodistribucija u Nišu i Beogradu.

– Želim da uputim izvinjenje svi građanima Republike Srbije, odnosno svim korisnicima EPS-ovi usluga, jer je evidentno da je u određenim delovima Srbije, na teritorijama određenih elektrodistribucija postoji greška u čitanju brojila i zbog toga greška u ispostavljenim računima. Mi ćemo sve ispitati vrlo precizno. Pod nadzorom EPS-a biće očitana potrošnja za januar, od 1. februara, i ispravićemo svaki račun tako da nijedan građanin, nijedan korisnik neće biti oštećen – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

Grčić je istakao da je će istraga koju je naredio biti završena za dva do tri dana.

– Ljudi određenim u elektrodistribucijama koji snose krivicu za ovaj deo priče biće smenjeni već u toku naredne nedelje, a svi naši građani koji smatraju da su oštećeni i da imaju nerealno veći račun, mogu da upute reklamaciju – rekao je on i naglasio da na teritoriji Vojvodine nije bilo nikakvih problema sa računima.

Grčić se izvinio zbog nedovoljno preciznih informacija koje je EPS davao javnosti, i objasnio da su osnovni razlozi za to bili nedovoljan broj informacija ili netačne informacije koje je EPS dobijao iz elektrodistribucija.

– Veoma mi je žao jer je premijer Aleksandar Vučić ljut na EPS zbog ovog događaja, međutim on je potpuno legitimno ljut bez obzira na sve što je EPS u 2016. godini uradio, bez obzira na odlične, neočekivano dobre rezultate – rekao je Grčić.

Elektroprivreda Srbije je u potpunosti i iznad svakog očekivanja i proseka uspela i da u ledenom talasu održi nivo spremnosti proizvodnje električne energije i kompletnog energetskog sistema. Prosečan broj korisnika bez električne energije bio je ispod 100, odnosno ispod 0,03 procenta i manji je nego čak i u Nemačkoj, ocenjuje se u saopštenju EPS.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao danas na konferenciji da je „jutros sam pozvao na razgovor diretora Eletroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića , jer je dobio 104 pisma građana koji su mu poslali uvećane račune“.

„Tražio sam pismenu informaciju od generalnog direktora EPS zbog računa koji su uvežćani za 100 i 150 odsto. Ustanovili smo nepravislnosti o radu. Vodiće se istraga i Grčić će danas upoznati javnost. Građanima koji su platili više od onoga što je moglo da se očita, jer pojedina brojila nisu ni očitana, novac će biti vraćen“, rekao je Vučić, prenosi FoNet.

 

Komisija ispituje račune’]

Posle više pitanja upučenih Komisiji za zaštitu konkurencije, povodom aktuelnih
problema sa decembarskim računima za utrošenu električnu energiju koje je domaćinstvima izdalo JP „Elektroprivreda Srbije“. Ukoliko osnovano pretpostavi da se radi o zloupotrebi dominantnog položaja, Komisija će pokrenuti postupak po službenoj dužnosti radi utvrđivanja povrede konkurencije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari