EPS: Nove pumpe bi koštale 610.000 evra 1

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije juče je poslalo demanti na tekst objavljen u Danasu dan ranije, pod naslovom „EPS polovne pumpe platio skuplje od novih?“, kojim je preneto istraživanje BIRN-a.

Tekst EPS-a objavljujemo u celosti:

„Ističemo da je nabavka pumpi sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. U skladu sa usvojenim finansijskim planom, na koji je Vlada Republike Srbije dala saglasnost i planom nabavki, sproveden je otvoreni postupak javne nabavke za kupovinu polovnih pumpnih agregata.
Nije istina da je EPS dve polovne pumpe platio jednako kao da je kupio dve nove pumpe. Cena jedne ovakve nove pumpe sa motorom (proizvođača Andritz FP40-700) je oko 305.000 evra, te bi u slučaju nabavke dve nove pumpe sa motorom EPS platio minimum 610.000 evra. Istina je da je EPS dve pumpe sa motorima, nabavio za 34.738.161,00 dinara ili za 289.485 evra prema kursu koji je u to vreme bio 120 dinara za jedan evro.

Očigledno da je javnost dovedena u zabludu sa objavom cena novih pumpi bez motora, jer nije navedeno kolika je cena pumpi sa motorom, koje je EPS zaista nabavio.

Ova nabavka, koja je urađena putem otvorenog postupka nabavke, sadržala je pored nabavke samih pumpi i neophodan pribor sa pratećim elementima i cevovodom. Pumpe su deo nabavke, prema cenama iz ugovora po javnoj nabavci, a celokupnu nabavku čine svi prateći elementi kao što su cevovodi, pontoni, usisne korpe, ventili, čelične redukcije, ventili… Nabavljeno je više od 1,5 kilometara cevi, pet pontonskih nosača…

Ekstremne padavine iz 2014. godine prouzrokovale su potapanje površinskih kopova u Rudarskom basenu „Kolubara“, a postojeći pumpni agregati nisu mogli da ispumpaju priliv vode i došlo je do potapanja kopova „Tamnava Zapadno polje“ i „Veliki Crljeni“. Zato je doneta poslovna odluka da se za istočni i zapadni deo kolubarskog basena kupe po jedna pumpa većeg kapaciteta sa pripadajućom opremom: usisnim korpama, ventilima, cevovodima, splavovima. Nabavljene su pumpe na električni pogon, centrifugalne, kao što su i postojeće koje se koriste na površinskim kopovima, ali većeg kapaciteta.

Ove pumpe su nabavljene kako bi mogla da se ispumpava voda sa većih dubina kada dizel pumpe više ne mogu da budu u funkciji zbog svojih tehničkih karakteristika. Pumpe su nabavljene imajući u vidu izmenjene klimatske promene i velike količine padavina.

Odluka o kupovini polovnih, a ne novih pumpi, doneta je uz prethodno sagledavanje ekonomskih parametara, potrebnih finansijskih sredstava i stvarnih potreba. S obzirom da je njihova primena opravdana u slučaju značajnijih poplava, ekonomski nije opravdana kupovina novih pumpi za ove namene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari