EPS otpustio samo 18 direktora od obećanih 300 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Prodaja dva skupocena automobila marke „audi“ koja su kupljena po nalogu bivšeg generalnog direktora Aleksandra Obradovića kao i još osam luksuznih automobila je pravilan potez

Ali i svojevrsno „bacanje prašine u oči“ kada je reč o krupnijim i važnijim uštedama koje bi trebalo da budu sprovedene u Elektroprivredi Srbije. Kako navode stručnjaci, uštede su izostale upravo u najvažnijem segmentu a to je otpuštanje viškova u menadžerskom kadru kao i među onima koji su u preduzeće dovedeni po partijskoj liniji.

– Svojevremeno je bombastično najavljena „seča direktora“, odnosno navedeno je da je brojka od njih 600 velika i nepotrebna i da će biti prepolovljena. Prema informacijama koje ja imam, do toga ipak nije došlo. Broj direktora ne samo da nije prepolovljen, već je bez posla ostalo svega njih 18 – kaže za Danas LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim režima, u EPS-u je tokom dugog niza godina zapošljavan veliki broj ljudi po partijskoj liniji, uglavnom u administraciji. Ni po tom pitanju se ništa nije uradilo, niti su tako postavljeni stranački kadrovi napustili EPS. Kako kaže, veliki problem predstavljaju i ogromni tehnički gubici koji su daleko veći nego u razvijenim zemljama.

– To je posledica toga što se dugi niz godina nije ulagalo u održavanje tih sistema, ali ima i nemara i nediscipline kada je reč o upravljanju. Zbog toga EPS trpi velike gubitke. Ima ih i zbog toga što naplata nije podignuta na onaj nivo na kome bi trebalo da bude, naročito kada je reč o preduzećima u restrukturiranju. Jednostavno, država bi morala da insistira da preduzeća u restrukturiranju plaćaju svoje obaveze prema EPS-u a ako ona nemaju dovoljno novca za normalno funkcionisanje, trebalo bi ih finansirati iz budžeta. Na taj način bi sve bilo transparentno a suzbila bi se i mogućnost traženja opravdanja za lošije poslovne rezultate zbog toga što je nemoguća naplata određenih potraživanja. Na žalost nadležni još uvek tolerišu neplaćanje računa za struju na vreme nekim privatnim kompanijama i bogatim pojedincima, što se svakako održava na poslovne rezultate EPS-a – navodi naš sagovornik.

Slobodan Ružić, bivši zamenik ministra energetike, kaže za Danas da je svakako dobro što se prodaju luksuzni automobili koji nije ni trebalo da budu kupljeni, s obzirom na proklamovanu politiku štednje, ali je ipak došlo do tog nepromišljenog poteza koji je sada ispravljen.

– Međutim reč je o najobičnijoj sitnici. Ne sitnici u smislu da cena jednog automobila marke „audi“ nije velika za prosečnog građanina, već kada govorimo o celokupnom sistemu EPS-a. Naime, u tom preduzeću postoje daleko značajniji segmenti u kojima se može uštedeti. Osnovna stvar koja u EPS-u mora biti urađena je smanjenje broja zaposlenih jer postoje očigledni viškovi koji su stvoreni partijskim zapošljavanjem tokom dugog niza godina. Takođe, značajnih ušteda u tom preduzeću neće biti sve dok se ne počne sa pravilnim postupanjem u postupku javnih nabavki. Dosad je na tom planu bilo dosta propusta i nepreciznosti koji su u prošlosti dovodili do određenih malverzacija. Stoga je za finansijsku konsolidaciju EPS-a izuzetno bitno uvesti red i u toj oblasti – zaključuje naš sagovornik.

U EPS-u višak pet do 10 hiljada radnika

– Koliko je meni poznato gotovo ništa nije urađeno na planu ušteda u Elektroprivredi Srbije najavljenih još u vreme dok se na poziciji generalnog direktora nalazio Aleksandar Obradović. Istinska ušteda može biti sprovedena samo ako se EPS reši balasta viška zaposlenih. Prema našim procenama u EPS-u u ovom trenutku viškovi iznose između pet do 10.000 hiljada radnika – kaže za Danas Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta odgovarajući na pitanje o sprovođenju planiranih reformi u EPS-u.

Inače, Elektroprivreda Srbije je pripremila paket stimulativnih mera namenjen zaposlenima koji imaju najmanje 40 godina radnog staža, a čijim bi dobrovoljnim odlaskom EPS trebalo da do 2020. godine uštedi više od 100 miliona evra. Dosad se na poziv za dobrovoljni odlazak u prevremenu penziju uz isplatu naknade prijavilo 1.917 zaposlenih. Najveći broj prijavljenih dobiće oko 5.000 evra, a maksimalni iznos koji će dobiti oni koji imaju beneficirani radni staž i rade na najtežim poslovima, uglavnom na kopovima, iznosi 20.000 evra.

EPS bez odgovora

Ovih dana smo kontaktirali nadležne u Elektroprivredi Srbije kako bismo saznali koliko je direktora smenjeno a koliko njih, od onih koji su proglašeni za višak, otpušteno iz preduzeća. Pitali smo i da li se proces proklamovanog smanjenja troškova odvija predviđenim tempom. Međutim, ni posle dva dana čekanja odgovori iz EPS-a nisu stigli u našu redakciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari