Foto: EPS

Fiskalni savet iznosi paušalne ocene o zaradama u EPS jer očigledno ne raspolaže tačnim podacima, iako smo u usmenoj komunikaciji sa Fiskalnim savetom ponudili sva razjašnjenja, navodi se u saopštenju.

Kompanija EPS je, kako se navodi, u 2015. godini bila u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodatnih 1,4 milijarde dinara su troškovi prijema u „TE-KO Kostolac“ dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB „Kolubara“ zaposlenih iz preduzeća „Kolubara Usluge“, neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije.

To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada.

Kompanija EPS dosledno primenjuje reformske mere i program fiskalne konsolidacije koji je usaglašen sa Vladom Srbije i međunarodnim finansijskim institucijama i to potvrđuju odlični rezultati poslovanja.

Profit EPS u prvoj polovini 2016. godine bio je 13,1 milijarda dinara, što je za 10 milijardi više nego u istom periodu prošle godine.

Uštede u poslovanju iznosile su 13,8 milijardi dinara, naplata je na nivou od 95,27 odsto, a gubici električne energije bili su 13,87 odsto, što je manje od planiranih 14,35 odsto.

Upravo zbog dobrih rezultata Elektroprivrede Srbije poskupljenje električne energije u Srbiji biće upola manje nego što je Međunarodni monetarni fond zahtevao.

Eektroprivreda poštuje mere štednje Vlade Srbije i sve radi u skladu sa Generalnim programom poslovanja, koji je Vlada Srbije i odobrila.

Spekulacije o luksuznim javnim nabavkama netačne su i zlonamerne, bez ikakvih osnova, dodaje se u saopštenju.