EPS traži poskupljenje struje 1Foto: FreeImages/

Elektroprivreda Srbije (EPS) uputila je zahtev Agenciji za energetiku za korekciju cene struje i ukoliko se on usvoji, od 1.oktobra 2017. struja u Srbiji će poskupeti 2 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila EPS, za šta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija, piše u saopštenju Ministrstva.

Kako se navodi, reč je o najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji do sada i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

Ministarstvo energetike ukazuje da i pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom struje u Evropi i, kako ističe, daleko ispod cena u regionu: pošto je struja je jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, za šta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno 1,150 milijarde dinara godišnje, dodaje se u saopštenju.

Tako 70.350 domaćinstava u Srbiji, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, ima pomoć od besplatnih 120 do 250 KWh električne energije mesečno.

Kako je objašnjeno, EPS je zahtev za korekciju cene struje u iznosu od 2 odsto, uputila posle analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari