EPS vrednost više od 4.000 planiranih nabavki proglasio poslovnom tajnom 1Foto: N1

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije objavilo je spisak više od 4.000 javnih nabavki planiranih za ovu godinu, ali je procenu vrednosti svih pojedinačnih proglasila tajnim podacima.

Reč je o postupcima čija je ukupna vrednost veća od čak 1,2 milijardi evra. Ovakav potez javnog preduzeća EPS, ali i Srbijagasa, povećava rizik korupcije i otvara mogućnost dojave maksimalne cene povlašćenoj firmi. Iz EPS-a, međutim, poručuju da ti podaci predstavljaju poslovnu tajnu, jer „postoji opasnost da bi ponuđači u slučaju njihovog objavljivanja nudili maksimalne cene“.

U Planu javnih nabavki Elektroprivrede Srbije navedeno je čak 4.034 javnih nabavki koje to javno preduzeće planira da sprovede u ovoj godini. U tom dokumentu piše i da je reč o otvorenim postupcima, istaknuti su okvirni datumi pokretanja postupka, zaključenja i izvršenja ugovora, ali nema podataka procenjene vrednosti nijedne od planiranih nabavki. Ti podaci proglašeni su tajnim.

Tako je za građane Srbije i za zainteresovane ponuđače tajan podatak koliko bi, na primer, EPS platio GPS sistem za praćenje motornih vozila, materijal za hidrauličku opremu, elektronsku i TK opremu, cevi i cevnu armaturu, rezervne delove za dizalice…, pa čak i pečat, motorna ulja i ručni alat.

Sve ove nabavke nalaze se u Planu javnih nabavki EPS-a za 2019. godinu, čija ukupna vrednost iznosi 143,4 milijarde dinara ili oko 1,2 milijarde evra. Na sajtu Portala javnih nabavki navodi se da će ovo javno preduzeće sprovesti čak 18 tendera čija je pojedinačna vrednost veća od milijardu dinara.

EPS: Da podaci nisu poslovna tajna, narušili bismo načelo ekonomičnosti

Mada u Zakonu javnih nabavki piše da je naručilac dužan da u planu javnih nabavki navede i procenjenu vrednost, iz EPS-a za Insajder poručuju da su radili sve u skladu sa Zakonom.

EPS vrednost više od 4.000 planiranih nabavki proglasio poslovnom tajnom 2

„U svom poslovanju EPS dosledno poštuje i primenjuje zakone i propise Republike Srbije bez izuzetka, uključujući i Zakon o javnim nabavkama. Na osnovu Zakona o javnim nabavkama EPS je doneo pravilnik o bližem uređivanju postupka javne nabavke, kojim je regulisano da podaci iz plana javnih nabavki o procenjenoj vrednosti javne nabavke predstavljaju poslovnu tajnu, u skladu sa opštim aktom kojim je uređeno pitanje poslovne tajne“, kažu u tom javnom preduzeću.

U Zakonu o javnim nabavkama zaista se navodi da „ako pojedini podaci iz plana javnih nabavki predstavljaju poslovnu tajnu, ne moraju da budu objavljeni“. Ipak je neverovatna odluka EPS-a da podatke o procenjenim vrednostima više od 4.000 nabavki proglasi tajnom i teško da se one mogu podvesti pod termin „pojedini“.

U EPS-u za Insajder još navode da su plan javnih nabavki sa podacima o procenjenim vrednostima dostavili svim nadležnim institucijama, uključujući i Državnu revizorsku instituciju i Upravu za javne nabavke, koja, kako su naveli, nije utvrdila nesaglasnost sa Zakonom.

„Objavljivanjem procenjene vrednosti javne nabavke narušilo bi se načelo ekonomičnosti, jer postoji opasnost da bi ponuđači nudili maksimalne cene. Uprava za javne nabavke nije utvrdila nesaglasnost EPS-ovog pravilnika za Zakonom o javnim nabavkama“, piše u odgovoru EPS-a.

Nenadić: Rizik od otkrivanja informacija odabranoj firmi

Sa druge strane, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije, navodi za Insajder da to što će procenjena vrednost biti skrivena od javnosti ne znači da će biti nepoznata svim potencijalnim ponuđačima.

„Naprotiv, takva tajnovitost povećava rizik da će informacija biti javljena samo unapred odabranoj firmi. Tajnost bi se mogla opravdati jedino kada na tržištu postoji samo jedan potencijalni dobavljač“, objašnjava Nenadić.

EPS je još manje transparentan bio prošle godine. Naime, u Planu javnih nabavki za 2018. godinu, ne samo da su podaci o procenjenoj vrednosti javnih nabavki bili označeni kao tajni, već su i vrsta postupka, okvirni datum pokretanja postupka, zaključenja i izvršenja ugovora bili proglašeni tajnim podacima.

Na pitanje Insajdera da li za ovakvo postupanje Elektroprivrede Srbije postoji ikakvo opravdanje, Nenadić navodi da mu je teško da nađe objašnjenje.

„Jedino što mi pada na pamet je da je u pitanju želja da izbegnu odgovornost zbog nepoštovanja Plana i zakonske obaveze da izmene Plan pre nego što vrše nabavku, za koju žele da plate više nego u originalnom planu. Zato bi trebalo pitati da li je originalni plan sa svim dostupnim podacima bio dostupan kontrolnim organima, pre svega Upravi za javne nabavke, i da li je poštovan tokom godine“, kaže on.

Novinari Insajdera pokušali su juče da po ovom pitanju dobiju stav Uprave za javne nabavke, ali direktorka nije bila dostupna za komentar.

Podatke krije i Srbijagas

EPS, međutim, nije jedino javno preduzeće koje skriva podatke o vrednosti tendera. JP Srbijagas još nije objavilo plan javnih nabavki za 2019, ali je takođe procenjene vrednosti svih javnih nabavki tokom prošle godine proglasila tajnim.

Prema Planu, Srbijagas je u 2018. sproveo  412 tendera, a ukupna procenjena vrednost nabavki iznosila je oko 41.000 evra.

Novinari Insajdera pitali su JP Srbijagas da li će vrednosti planiranih javnih nabavki i u ovoj godini biti tajni i zašto su kao takve proglašene prošle godine, ali odgovor nismo dobili.

Tekst preuzet sa portala Insajder

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari