EPS zanemario modernizaciju postrojenja i reformu uprave 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Tvrdnje Fiskalnog saveta da reforme u Elektroprivredi Srbije slabo napreduju su potpuno tačne, ali kada je reč o restrukturiranju te kompanije, akcenat ne treba da bude na smanjenju broja zaposlenih i organizacionoj podeli već na njenoj modernizaciji, smatra stručna javnost.

Dragoslav Ljubičić, glavni poverenik Sindikata EPS „Nezavisnost“, kaže za Danas da ne samo da reforme u tom preduzeću ne idu predviđenim tokom već da uveliko kasne.

– Te reforme je trebalo započeti pre skoro 17 godina kada je u zemlji došlo do demokratskih promena. Nažalost do toga nije došlo, reforme su zakasnile i odvijaju se veoma traljavo – kaže naš sagovornik.

On dodaje da je korporativizacija EPS-a sprovedena na veoma loš način i da ne omogućava uspešno i funkcionalno poslovanje preduzeća

– Pored toga, problem je i u tome što se kao osnovna stvar kada je reč o reformama potencira smanjenje broja zaposlenih u kompaniji. Sa našeg sindikalnog stanovišta to nikako ne može da bude osnovni problem preduzeća. Reformu prvenstveno treba usmeriti na smanjenje gubitaka u prenosnom sistemu EPS-a jer bi se eliminisanjem te boljke finansijski rezultati kompanije znatno popravili. Takođe, trebalo bi nastaviti sa procesom revitalizacije i modernizacije proizvodnih postrojenja EPS-a i promeniti način upravljanja kompanijom jer se pokazuje da način na koji ona sada funkcioniše nije dobar – navodi Ljubičić.

On dodaje da bi trebalo povesti i računa o strukturi zaposlenih u EPS-u i usmeravati ljude ka radu u proizvodnom sektoru jer je najvažniji zadatak tog preduzeća da obezbedi kontinuitet u snabdevanju potrošača električnom energijom.

Sa njegovim mišljenjem da u EPS-u ima dosta problema slaže se i privatizacioni savetnik Branko Pavlović, koji takođe insistira na tome da su u prvi plan kada je reč o reformi EPS-a gurnuti sekundarni problemi.

– S druge strane, problemi od prvorazrednog značaja se sasvim pogrešno prenebegavaju. Tako Fiskalni savet uporno potencira, kada je reč o reformama u EPS-u, na smanjenju broja zaposlenih i izmeni organizacione strukture, a s druge strane ne pominje uopšte najvažniju stvar a to je modernizacija proizvodnih postrojenja EPS-a. Mi smo potpisali razne sporazume sa Evropskom unijom o modernizaciji postrojenja za proizvodnju struje, jer je većina njih veoma stara, međutim na tom planu je veoma malo urađeno. Međutim, Fiskalni savet taj segment ne spominje jer njih interesuju reforme u EPS-u samo sa stanovišta stabilnosti državnog budžeta. Takođe, razlog zbog koga se Fiskalni savet zalaže za reforme u EPS-u jeste taj da se posle njihovog sprovođenja to preduzeće proda. Ja smatram da bi reforme u EPS-u, to jest njegovu sveobuhvatnu modernizaciju, trebalo sprovesti kako bi kompanija uspešnije poslovala. Takođe, smatram da bi po interese građana Srbiji i potrošača najbolje rešenje bilo da tako uspešno reformisana kompanija koja ostvaruje profit ostane u državnom vlasništvu – navodi Pavlović.

Kontaktirali smo juče i Elektroprivredu Srbije kako bismo dobili njihov komentar na tvrdnje Fiskalnog saveta da se reforme u tom preduzeću slabo sprovode, međutim do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore.

Podsećanja radi, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović nedavno je izjavio da kada je reč o reformama javnih preduzeća „u EPS-u skoro ništa nije urađeno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari