Er Srbija preuzima poslove Montenegro erlajnsa 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Epilog odluke crnogorske avio-kompanije Montenegro erlajns da prestane sa radom je taj da će njene letove ka Crnoj Gori preuzeti Er Srbija a putnici, s obzirom da ne postoji treći prevoznik na toj relaciji, mogu očekivati poskupljenje karte.

Jedini crnogorski avio-prevoznik Montenegro erlajns suočen sa stavom nove Vlade Crne Gore da nije spremna da nastavi da novčano pomaže rad te kompanije na način kako je to činila dosadašnja, nije imao drugog izbora sem da u celosti obustavi svoj saobraćaj.

Ta odluka je svakako uslovljena i namerom vlasti u Crnoj Gori da formiraju novu nacionalnu avio kompaniju kao i izjavom Mladena Bojanića, ministra kapitalnih investicija Crne Gore, da se očekuje stopiranje letova Montenegro erlajnsa.

Nova vlast je takođe odbila ponudu grupacije „Savana“ da preuzme vlasništvo nad Montenegro erlajnsom uz otpisivanje dugovanja kompanije prema državi.

Nova Vlada Crne Gore, pozivajući se na stav crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije da je davanje državne pomoći Montenegro erlajnsu u iznosu od 155 miliona evra nezakonito i suprotstavljeno pravilima Evropske unije, odlučila je da ne primeni Zakon o konsolidaciji MA koji je predviđao novčanu pomoć države toj aviokompaniji.

Nakon toga je Montenegro erlajns saopštio da prestaje sa letovima.

Petar Vojinović, glavni urednik vazduhoplovnog portala „Tango Six“, kaže za Danas da saopštenje Montenegro erlajnsa o obustavi letova faktički znači da ta kompanija neće više nikada leteti.

– Plan novih crnogorskih vlasti je da osnuju novu avio-kompaniju u roku od devet meseci koja bi bila oslobođena svih balasta sa kojima se suočava Montenegro erlajns. Iako je u finansijskom smislu to izvodljivo, sa druge strane s obzirom na zahtevne proceduralne i tehničke stvari koje je potrebno ispuniti kako bi se formirala nova avio-kompanija može se konstatovati da je previše optimistično da će nova Vlada Crne Gore uspeti u tome što je namerila. S obzirom da je međudržavnim ugovorom između Srbije i Crne Gore propisano da su jedina dva avio-prevoznika koja mogu saobraćati između te dve zemlje Montenegro erlajns i Er Srbija potpuno je jasno da će srpska kompanija preuzeti letove crnogorske, koja više ne postoji, na najfrenkventnijoj destinaciji u regionu. Montenegro erlajns je ostvarivao 51 odsto letova i taj procenat će sada preuzeti Er Srbija. Isto bi se, s obzirom da ne postoji treći prevoznik, desilo primera radi da je ugašena Er Srbija a da je Montenegro erlajns nastavio da postoji – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da bi s obzirom na novonastalu situaciju putnici u avio-saobraćaju mogli da očekuju poskupljenje karte na relaciji Srbija – Crna Gora za oko 40 evra.

Bivši direktor JAT-a Predrag Vujović za Danas ističe da je Montenegro erlajns od samog osnivanja bio politička tvorevina.

– Ekonomski razlozi za postojanje te kompanije nisu bili presudni kada je stvarana . Navodni razlog njenog osnivanja je bio razvoj turizam Crne Gore. Međutim ako znamo da letnja turistička sezona maksimalno traje deset sedmica , nemoguće je da ta aktivnost  bude osnovna delatnost kompanije. Glavni izvor prihoda je bila linija za Beograd međutim to nije bilo dovoljno za uspešno poslovanje te avio kompanije. Iznajmljivanje aviona u vansezoni je donekle umanjivalo negativne ekonomske rezultate, ali ne dovoljno – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima odluka o gašenju MA je sa ekonomske tačke gledišta ispravna i celishodna. Najava pravljenja druge kompanije i to u državnom vlasništvu, pak nije opravdana, smatra Vujović.

– To je opet politička odluka sa neekonomskom postavkom koja bi stvarala permanentne gubitke. Mislim da bi za razvoj turizma Vlada Crne Gore više učinila kada bi kao što je nedavno bio slučaj u Sloveniji, raspisala tender za stimulaciju drugih avio kompanija koje bi dovozile turiste i ostale putnika na aerodrome Tivat i Podgorica. To bi sigurno koštalo manje od pravljenja nove kompanije a dalo bi bolje rezultate – smatra Vujović.

On dodaje da će usled gašenja Montenegro erlajnsa, Er Srbija nadomestiti deo redovnog saobraćaja ka Crnoj Gori ali da to neće popraviti njen ukupni negativni poslovni rezultat.

Inače, Er Srbija je usled obustave saobraćaja Montenegro erlajnsa  povećala svoje kapacitete za putovanja između dve zemlje, uvođenjem dodatnih letova i povećavanjem kapaciteta kroz promenu tipa aviona.

– Da bi svi putnici koji to žele mogli da budu prevezeni u predstojećem prazničnom periodu, Er Srbija je dosad za naredne dane uvela četiri potpuno nova leta, dok je na sedam postojećih letova tip aviona promenjen sa planiranih turbo-elisnih aviona ATR na mlazne avione tipa erbas A319 i A320, koji imaju dvostruko veći broj sedišta – saopštili su nadležni u Er Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari