Er Srbija sve bliže lou-kostu 1Foto: Dušan Atlagić

Sva putovanja Er Srbijom posle 1. marta (osim za Njujork) od juče mogu da se rezervišu po novom tarifnom sistemu, umesto obične ekonomske i biznis cene, nacionalna avio-kompanija odlučila je da uvede čak tri ekonomske tarife i jednu biznis.

Putnici će tako moći da biraju hoće li da se voze u najjeftinijoj „beloj“ ekonomskoj klasi koja dozvoljava samo ručni prtljag ne teži od osam kilograma, nešto skupljoj „plavoj“ tarifi koja nudi mogućnost dodatnog prtljaga ne težeg od 23 kilograma ili najskupljoj varijanti među ekonomskim cenama – „crvenoj“, koja nudi dodatne mogućnosti – obrok, besplatnu promenu datuma, rezervaciju sedišta unapred i slično.

Tako na primer već sada na sajtu Er Srbije može da se rezerviše let 19. marta za Beč. U beloj tarifi cena karte za ovaj let je 8.243 dinara, u plavoj je 10.626, a u crvenoj 16.583 dinara. Isti let tokom februara košta od 11.930 dinara. Let do Pariza samo uz ručni prtljag košta za isti ovaj datum 15.749 dinara, oni koji moraju da putuju sa koferom platiće 18.131 dinar, dok oni koji žele i ručak i drugo posluženje moraju da izdvoje 24.684 dinara. Cena u biznis klasi na ovom letu je 33.000 dinara. Let tokom februara za prestonicu Francuske košta od 19.680 dinara.

Let iz Beograda za Tivat, na primer, nema u ponudi belu tarifu, ali cena leta u plavoj je 7.052 dinara, isto koliko je i cena leta do ove crnogorske destinacije tokom februara. Za veći nivo usluge, onaj u crvenoj zoni, do Tivta treba platiti 11.817 dinara.

– Od 24. januara Er Srbija primenjuje novi tarifni sistem koji bi trebalo da putnicima pruži veći izbor prilikom kupovine karte i omogući im putovanja prema njihovim potrebama. Ovakav koncept se u avio-saobraćaju naziva hibridnim jer predstavlja prelazni oblik između lou-kost koncepta i klasičnog koncepta u kome se putnicima uz sve tarife pruža puna usluga – navodi se u saopštenju ove kompanije.

Er Srbija sve bliže lou-kostu 2

Kako prenosi portal aviatica.rs, mnoge avio-kompanije su odavno već uvele ovakav hibridni koncept na svojim evropskim letovima, poput Aegean Airlines, Adria Airways, AirBaltic, Brussels Airlines, SWISS-a.

Srebrna biznis tarifa

Er Srbija uvodi i biznis silver tarifu koja sadrži sve isto kao i „crvena“ tarifa uz dodatak prioritetne prijave za let, korišćenja brze trake za prolaz na aerodromu, prioritetnog ukrcavanja, kao i prioritetne isporuke prtljaga. Putnici sa kartom kupljenom prema ovoj tarifi takođe mogu da predaju dva komada prtljaga i da ponesu dve ručne torbe, a na aerodromu u Beogradu će imati besplatan pristup Air Serbia Premium salonu.

Razlika

U dosadašnjem, trenutno aktuelnom tarifnom sistemu Er Srbija je nudila četiri različite tarife, od kojih je najjeftinija, na primeru leta Beograd – Beč bila 11.936 dinara, za 3.700 dinara više od najjeftinije karte u novom sistemu. S tim što je u starom, uz ručni, dozvoljen i prtljag ne teži od 23 kilograma, a u novom nije. Međutim, po novom sistemu najskuplja karta u ekonomskoj klasi do Beča je 16.500 dinara, što je gotovo duplo manje od 31.118 dinara, koliko trenutno košta karta do glavnog grada Austrije u tarifi „ekonomi fridom“. Upravo ta tarifa, po onome što nudi putnicima, u potpunosti odgovara novoj „crvenoj“ tarifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari