Erste banka: Dobar oporavak CIE regiona 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Region Centralne i Istočne Evrope će zabeležiti ekonomski rast od 5,7 odsto ove godine, a zatim i od pet odsto u 2022. godini, procenili su stručnjaci austrijske Erste banke. Oni smatraju i da će inflacija sledeće godine opasti, ali će veći deo vremena ostati iznad ciljanog nivoa, što opravdava početak zatezanja monetarne politike.

“Srbija, Mađarska, Rumunija i Poljska već su dostigle svoje nivoe realnog BDP-a iz perioda pre pandemije virusa korona, a ostatak CIE bi to trebalo da postigne u sledećih nekoliko kvartala. Porast u drugom kvartalu 2021. godine uglavnom je bio baziran na oporavku potrošnje domaćinstava i investicija, dok je neto izvoz zabeležio neujednačenije rezultate zbog povećanja uvoza. Region će uskoro osetiti pozitivne efekte velikih priliva sredstava iz EU zahvaljujući ne samo fondovima EU, već i planu oporavka EU “Next generation”, ali se uticaj plana očekuje od 2022. pa nadalje”, navodi se u izveštaju.

Iako imaju optimstične projekcije za region CIE 8 (Srbija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija) oni upozoravaju da i dalje postoje rizici povezani sa pandemijom Kovid 19 i opterećenjem lanaca nabavke.

Kada se radi o inflaciji očekuje se da centralna banka Rumunije počne da podiže stope u novembru, a centralna banka Poljske će odlažiti prvo povećanje kamata za prvi kvartal 2022. ili čak i kasnije.

“Oporavak je uveliko u toku, s obzirom na to da su revidirane procene rasta BDP-a za drugi kvartal 2021. godine potvrdile njegov snažan tempo širom regiona CIE. Pod uticajem ekstremno niske baze iz drugog kvartala 2020. godine (kada su prve stroge mere izolacije pogodile ekonomije), ekonomski rast je zabeležio veliki uzmah do dvocifrenih vrednosti u Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji i Srbiji. Zapravo, BDP je porastao za više od 15 odsto u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj. S druge strane, ukupna brojka za Slovačku bila je neznatno ispod 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je ekonomija Češke zabeležila umereniji oporavak od 8,2 odsto. Ukupno četiri regionalne ekonomije već su dostigle svoje nivoe realnog BDP-a iz perioda pre pandemije virusa korona – Srbija, Rumunija, Poljska i Mađarska. Slovenija je blizu toga, dok je ostatak regiona i dalje malo udaljeniji od redovnog stanja pre pandemije virusa korona”, stoji u izveštaju.

Potrošnja domaćinstava se brzo poboljšala širom regiona, na bazi ukinutih ograničenja i veoma povoljnog efekta baze. Osim u Slovačkoj i Češkoj, potrošnja domaćinstava dostigla je dvocifrene stope rasta u odnosu na prošlu godinu, te je zabeležila porast od čak 18,8 odsto u Sloveniji. Međutim, uprkos tom veoma povoljnom kretanju, samo dve ekonomije CIE su se vratile na nivoe iz perioda pre pandemije virusa korona u pogledu potrošnje domaćinstava – Poljska i Srbija.

Treba napomenuti da je pandemija virusa COVID-19 ozbiljno poremetila rad usluga koje podrazumevaju intenzivan kontakt i uprkos optimističnoj letnjoj sezoni, moguće je da će biti potrebno više vremena da se oporavi zaposlenost u tim delovima ekonomije.

“Pored toga, ne može se reći da lokalne ekonomije napreduju maksimalnom brzinom. Određeni kapaciteti za brz rast u narednom periodu i dalje postoje u trenutku kada se zemlje bore protiv nestašica i kašnjenja duž lanca nabavke, posebno sa problemima u vezi sa čipovima u proizvodnji automobila i elektronici, kao i visokim fabričkim cenama”, zaključuju u Erste banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari