Erste: Veći rast BDP-a u Centralnoj i Istočnoj Evropi 1

S obzirom na podatke o rastu BDP-a u prvom kvartalu koji je prevazišao prethodna očekivanja, bolje globalne ekonomske prognoze i brzo otvaranje ekonomija centralne i istočne Evrope zahvaljujući poboljšanoj epidemiološkoj situaciji, istraživački tim Erste grupe je povisio prognozu rasta BDP-a u ovom regionu za 2021. na 5,1 odsto sa 3,8 odsto iz prethodnog kvartala, saopšteno je juče.

Do sada se oporavak uglavnom zasnivao na industrijskoj proizvodnji, izvozu robe i državnoj potrošnji, dok je potrošnja domaćinstava bila niža zbog restriktivnih mera i neizvesnosti. To će se promeniti u narednim kvartalima, jer Istraživački tim Erste grupe očekuje snažan oporavak potrošnje domaćinstava. U nekim zemljama je primetan i snažan podsticaj kroz javne investicije.
Najkonkretniji rizik po prognoze, Erste grupa u ovom trenutku vidi na strani ponude, gde industrijska proizvodnja može biti ograničena nedostatkom poluprovodnika i povećanjem cena faktora proizvodnje.
Kada se posmatra realni BDP korigovan za efekte sezonalnosti i kalendara u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. pre pandemije, većina zemalja beleži brz ekonomski oporavak od trećeg kvartala 2020. godine. Rumunija i Srbija su već dostigle nivoe BDP-a pre pandemije i premašile ih za 0,8 odsto u prvom kvartalu 2021. godine. Hrvatska, koja je bila najviše pogođena u drugom kvartalu 2020. godine, krenula je u postepeni oporavak i dostigla 98,5 procenata svog nivoa pre pandemije. Većina zemalja CIE još uvek je bila oko 1,5-5 odsto ispod nivoa iz četvrtog kvartala 2019. godine.
Još zanimljiviji i raznovrsniji uvid pruža analiza komponenti BDP-a. Iako državna potrošnja jedva da pokazuje ikakve znakove negativnih efekata povezanih sa pandemijom, potrošnja domaćinstava i dalje je umerena u celoj CIE. Neke zemlje, poput Češke i Slovenije, bile su u prvom kvartalu 2021. ispod 95 odsto nivoa potrošnje domaćinstava pre pandemije, dok su Rumunija i Srbija bile blizu 98 procenata.
Dinar je od početka godine bio stabilan na nivou oko 117,6 u odnosu na evro, pošto je Narodna banka Srbije i dalje aktivna na tržištu. S obzirom na visok nivo deviznih rezervi NBS-a, kao i na raspoloživost dodatne repo linije Evropske centralne banke iz predostrožnosti u iznosu od milijardu evra, velika je verovatnoća da će kurs dinara prema evru ostati stabilan blizu aktuelnog nivoa, smatraju u Erste grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari