Deo govora koji je u američkom Kongresu održao predsednik Džordž Buš, a koji su analitičari ocenili izuzetno značajnim, odnosio se na plan smanjenja zavisnosti SAD od uvozne nafte. I dok su u vezi sa Irakom mišljenja bila podeljena, zalaganje za masovnu primenu etanola, biodizela i drugih obnovljivih goriva, američki Kongres je jednoglasno podržao.

Deo govora koji je u američkom Kongresu održao predsednik Džordž Buš, a koji su analitičari ocenili izuzetno značajnim, odnosio se na plan smanjenja zavisnosti SAD od uvozne nafte. I dok su u vezi sa Irakom mišljenja bila podeljena, zalaganje za masovnu primenu etanola, biodizela i drugih obnovljivih goriva, američki Kongres je jednoglasno podržao.
Projekat Dvadeset u deset – jačanje energetske sigurnosti Amerike, predstavlja detaljan plan smanjenja potrošnje nafte kroz rast potrošnje obnovljivih goriva, kroz povećanu efikasnost i smanjenje potrošnje goriva u vozilima, kroz prilagođavanje domaće naftne industrije višim ekološkim standardima i kroz dupliranje postojećih kapaciteta strateških naftnih rezervi u SAD. Ova tema prisutna je još od 2001. godine, ali nije nailazila na dobar prijem kongresmena. Ovoga puta, čak i najoštriji kritičari iz redova demokrata, višeminutnim aplauzima pozdravili su ovaj projekat koji bi, ako bude realizovan, doneo novi pristup rešavanju ovog problema. Tu nije samo reč o marginalizaciji ekonomskog uticaja naftnih kartela sa Bliskog istoka, pa samim tim i regiona u kome se upravo zbog nafte, decenijama vode nemilosrdne borbe. Ovo je strateška odluka jedne od najvećih ekonomskih sila da napravi preokret i da time uveliko prekomponuje strukturu krupnog kapitala. Zamena 20 odsto potrošnje fosilnih goriva obnovljivim gorivima, pre svega etanolom (do 2017. godine) trebalo bi da bude ostvaren kroz dve konkretne mere, čime bi se godišnje moglo zameniti čak 165 milijardi litara klasičnog goriva. Prva podrazumeva povećanje potražnje za obnovljivim gorivima kroz usvajanje obavezujućeg standarda za gorivo po kome će umešavanje etanola i drugih obnovljivih goriva postati obaveza svih proizvođača i distributera goriva u SAD. To bi značilo da će do 2017. godine 15 odsto klasičnog goriva u SAD biti zamenjeno. Druga mera predstavljena u ovom projektu znači stimulisanje masovne potrošnje etanola kroz masovnu proizvodnju vozila koja pokreće etanol, čak do nivoa od 85 odsto. Na taj način bi do 2017. godine još pet odsto klasičnog benzina bilo zamenjeno celuloznim ili klasičnim etanolom.
Do koje mere su obnovljiva goriva postala aktuelna tema, govori i sastanak koji je u Beloj kući održan 29. januara ove godine, kome su, pored predsednika Buša, prisustvovali i predstavnici organizacije SAFE (Securing America’s Future Energy) – Majk Džekson, predstavnik automobilske asocijacije Auto nešen, Herb Keleher, izvršni direktor američke avio kompanije Sautvest erfajnz i P.X. Keli, penzionisani general američke vojske. Tema je bila upravo projekat smanjenja potrošnje fosilnih goriva i njihova zamena obnovljivim izvorima energije, a članovi organizacije SAFE su tu temu obradili kroz izveštaj Preporuke naciji za smanjenje zavisnosti SAD od nafte koji je predstavljen predsedniku Bušu. „Razlog zbog koga sam vas pozvao na ovaj razgovor jeste da vas uverim da ova administracija razmišlja o smanjenju stepena zavisnosti od nafte. Ja verujem da imamo fantastične mogućnosti da koristimo nove tehnologije i da na taj način podmirimo potrebe američkog naroda“, naglasio je Buš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari