EU mobiliše paket od preko 410 miliona evra za Zapadni Balkan 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

EU mobiliše paket vredniji od 410 miliona evra preraspodeljene bilataralane finansijske pomoći za podršku Zapadnom Balkanu za vreme pandemije korona virusa, saopštila je Evropska komisija.

Od ukupne sume, 38 miliona evra je namenjeno za najhitnije potrebe – nabavku medicinske i zaštitine opreme, a ostalo predstavlja kratkoročnu pomoć za podršku socijalno-ekonomskom razvoju u regionu.

Evropska komisija takođe će obezbediti neometani priliv osnovnih dobara proširenjem „zelenih koridora“ na region.

Za hitne potrebe u zdravstvenom sektoru Srbiji od EU sleduje 15 miliona evra, BH sedam miliona, Kosovu pet miliona, Albaniji i Severnoj Makedoniji po četiri miliona i  Crnoj Gori tri miliona evra.

Za podršku socijalno-ekonomskom razvoju za Srbiju je namenjeno 78,4 miliona evra, BiH 73,5 miliona, Kosovu 63 miliona, Severnoj Makedoniji 62 miliona, Crnoj Gori 50 miliona i Albaniji 46,7 miliona, preneo je danas EU info centar.

Navode se i primeri onoga što je EU već uradila za zemlje regiona u uslovima krize zbog COVID-19, uključujući finansiranje dva kargo aviona koja su donela 130 tona medicinske opreme u Srbiju, podelu 600 paketa pomoći za porodice Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kampanje radi podizanja svesti građana u uslovima epidemije.

Nove mere podrške EU Zapadnom Balkanu očekuju se narednih dana, navela je EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari