EU uložila više od 100 miliona evra za reformu obrazovanja u Srbiji od 2003. godine 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Tekuća podrška Evropske unije sektoru obrazovanja u Srbiji iznosi 35 miliona evra, a od 2003. godine EU je uložila više od 100 miliona evra za reformu obrazovanja u Srbiji, objavio je Euinfo.

Podsećajući da od početka pandemije korona virusa oko 770.000 učenika iz 3.774 osnovne i srednje škole u Srbiji iz svojih domova pohađa časove koji se emituju na trećem programu Radio-televizije Srbije, Euinfo navodi da „važno mesto u onlajn nastavi ima i najmodernija školska oprema, koju je u mnogim školama donirala Evropska unija“.

„Veliki broj škola dobio je nove kompjutere, interaktivne table, projektore, video monitore, TV uređaje, laptopove, a obnovljeni su i muzički instrumenti i sportska oprema“, navodi Euinfo.

Ta podrška podrazumeva opremu za pripremu i izvođenje nastave kao i, između ostalog, stručno usavršavanje nastavnika, poboljšanje infrastrukture, modernizaciju nastavnih planova i programa – sve ono što utiče na povećanje znanja, veština i kompetencija nastavnika i učenika, kao i na sveobuhvatni razvoj društva i ekonomije.

Podrška obuhvata sve nivoe obrazovanja – od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog, do obrazovanja odraslih.

Euinfo navodi da je Evropska unija modernizaciju obrazovanja u Srbiji od 2003. godine podržala sa više od 100 miliona evra kroz renoviranje i opremanje škola i fakulteta, izgradnju novih obdaništa i uključivanje većeg broja dece u predškolsko obrazovanje.

Omogućena je podrška inkluzivnom i pravičnom obrazovanju, uvođenju pedagoškog asistenta za pružanje dodatne podrške u obrazovanju, modernizaciji srednjeg stručnog obrazovanja, kao i uvođenju sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Korisnici podrške EU za modernizaciju obrazovanja su Ministarstvo prosvete, zavodi i stručni saveti, a njihovo uključivanje osigurava održivost projekata i pomoći koju daje EU, navodi Euinfo.

Ističe se da je u okviru pomoći EU Srbiji više od 40.000 nastavnika prošlo kroz treninge za unapređenje metoda rada, a škole su opremljene interaktivnim tablama, projektorima, laptopovima i IT opremom u vrednosti od 3,2 miliona evra.

Srbija uspešno učestvuje u programu Erazmus+, a obrazovne ustanove i omladinske organizacije su koordinirale radom ili učestvovale kao partneri u projektima vrednim preko 83 miliona evra u periodu od 2014. godine.

Više od 8.000 nastavnika i studenata učestvovalo je u programima mobilnosti u zemljama EU, a više od 3.000 učesnika iz drugih zemalja boravilo je u Srbiji, navodi Euinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari