Eurofer i dalje za istragu protiv Srbije zbog Hestila 1Foto: EPA/ FRIDERMANN VOGEL

Uticajno evropsko udruženje proizvođača čelika Eurofer veoma je nezadovoljno zbog predloga Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije da se Srbija izuzme sa liste zemalja prema kojima se primenjuju antidamping mere u trgovini čelikom, i u slučaju da takva odluka bude doneta, uputiće zvaničnu žalbu nadležnima, saznaje Danas u diplomatskim krugovima u Beogradu.

Eurofer, naime, smatra da bi izuzimanje Srbije sa liste zemalja za koje se sumnja da obaraju cenu čelika na tržištu Evropske unije kineskoj kompaniji Hestil Srbija, koja u svom vlasništvu ima smederevsku železaru, omogućilo ulogu „trojanskog konja“ za ostvarivanje nelojalne konkurencije na tržištu EU. Eurofer se, takođe, protivi i nameri Evropske komisije da ne kazni novčanim penalima zemlje sa antidamping liste (Rusija, Ukrajina, Brazil, Iran) već da propiše minimalnu cenu iznad koje neće naplaćivati carine za čelične proizvode iz tih država. Takva odluka po Euroferu ne bi zaustavila dampinške mere, već bi samo stvorila nestabilnost cena na tržištu čelika u Evropskoj uniji.

– Eurofer je veoma uticajno udruženje koje u svojim redovima okuplja najveće proizvođače čelika u EU. S obzirom da snabdevaju celokupnu automobilsku i vojnu industriju u Evropi njihov glas se izuzetno poštuje i daleko čuje. U Nemačkoj se bliže izbori i ne bi trebalo da bude iznenađenje ako se ta ali i još neke zemlje založe da Evropska komisija ne usvoji preporuku svog Generalnog direktorata za trgovinu – objašnjava naš sagovornik.

Podsećanja radi, Srbija je pod istragom Evropske komisije, zajedno sa još četiri zemlja, zbog uvoza toplovaljanih čeličnih limova. Prema nedavno objavljenoj informaciji portala Metal Bilten, Evropska komisija je izuzela Srbiju iz te istrage. Danas je takođe imao uvid u preliminarni izveštaj Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije od 17. jula u kome se zaista navodi da je Srbija skinuta sa liste zemalja koje se terete za damping cene, odnosno nelojalnu konkurenciju. Ipak, naš izvor tvrdi da još uvek nije reč o zvaničnoj odluci, već da će ona biti doneta na sednici Evropske komisije 7. oktobra. Takođe, od našeg sagovornika saznajemo da iako Srbija, u slučaju da Evropska komisija to potvrdi, od tog datuma više ne bude na antidamping listi Evropske unije, to ne znači i da su otklonjene sumnje u pomoć države Srbije Hestilu. Naime, postoje indicije da država i dalje na razne načine pruža pomoć fabrici iako Evropska unija u koju se izvoze proizvodi smederevske železare to smatra nelojalnom konkurencijom i najstrože sankcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari