Evropski pokret: Poslovna klima nepodsticajna 1Foto: FreeImages / Pierre Amerlynck

Povodom Godine preduzetništva i nakon izveštaja o sto dana Vlade Srbije, Evropski pokret u Srbiji objavio je izveštaj „Otvoreno o politici razvoja preduzetništva u Srbiji: Država – podsticaj ili prepreka razvoju preduzetništva“.

U Izveštaju je identifikovana potreba daljeg sprovođenja mera u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta i naročito olakšavanja  pristupa finansijama za preduzetnike, kao i razvoja preduzetničke kulture.

Vlada je tokom 2016. godine izdvojila iz budžeta preko 16 milijardi dinara za 33 različita programa finansijske i nefinansijske podrške za mala i srednja preduzeća. Budžetska podrška će se nastaviti i u narednim godinama, ali ono što je još važnije je da se na sistemskom nivou stvore bolji uslovi poslovanja i omogućiti bolji pristup finansijama. Usvajanje regulatornog okvira koji bi omogućio bolji pristup finansijama naročito je bitan za mlade preduzetnike i novoosnovana preduzeća koja imaju ograničen pristup kapitalu. Isto tako, velika su očekivanja u oblasti poreske reforme i suzbijanja sive ekonomije.

Kako dodaju, od prioritetnog značaja je usvajanje Akcionog plana za 2017. sa projekcijom za 2018. godinu, koji bi trebalo da definiše konkretne mere koje treba da obezbede unapređenje poslovnog okruženja kao preduslova za razvoj privatnog sektora, bolji pristup finansijama, unapređenja kadrovskih potencijala, unapređenja konkurentnosti, izvoza i razvoja ženskog i omladinskog preduzetništva

„Pored unapređenja poslovne klime, neophodno je unaprediti preduzetničku kulturu i uvesti preduzetništvo u sistem obrazovanja. Na ovaj način, promenio bi se sistem vrednosti u društvu i kreirao novi odnos prema preduzetništvu. Neophodno je sprovesti i sistemske promene u sistemu obrazovanja, što između ostalog, podrazumeva i uvođenje predmeta preduzetništvo, ali i drugih preduslova, kao što je stvaranje pravne osnove za uvođenje „učeničke kompanije“. Najavljeni model dualnog obrazovanja pomogao bi u kreiranju stručne i kavlifikovane radne snage, što bi poslodavcima smanjilo troškove obuke i prekvalifikacije“, navodi se u saopštenju Evropskog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari