Fabrici: EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču preduzetništvo 1Foto: Fonet/Delegacija EU u Srbiji

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici obišao je danas u Sjenici, tokom drugog dana posete jugozapadnoj Srbiji, preduzeće Masry Plus, koje je uz podršku EU dobilo opremu za proizvodnju šećera i unapredilo poslovanje.

Fabrici je ocenio da je nezaposlenost problem koji pogađa kako Srbiju tako i zemlje Evropske unije, te zato EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču predezetništvo, naročito među mladima i ženama, saopštila je Delegacija EU. Mlade generacije treba da dobiju priliku da pokrenu i razviju svoja preduzeća, budu kreativni, kandiduju dobre poslovne ideje i iskoriste prilike koje se nude, dok je na vlastima da stvore okruženje koje je povoljno za poslovanje, smatra Fabrici. On je konstatovao da će davanje prilike za preduzetništvo omogućiti da mladi budu deo rešenja a ne deo problema.

Fabrici je pozvao lokalne samouprave kao i preduzeća da aktivno učestvuju u novom programu EU PRO usmerenom na privredni i društveni razvoj 99 lokalnih samouprava u Srbiji. U toku je javni poziv za preduzetnike i preduzetnice i mikro i mala preduzeća za koji je Evropska unija opredelila 4,5 miliona evra kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama, podvukao je Fabrici.

Hazir Dacić, vlasnik preduzeća Masry Plus, rekao je da je uz opremu koju je dobio od Evropske unije unapredio proizvodnju i uz 16 radnika zaposlio još četiri svoja sugrađana. Zahvaljujući Evropskoj uniji na dosadašnjoj pomoći, predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović naveo je da će opština nastaviti da priprema nove projekte i efikasno ih sprovodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari