Fijat, Jura, Samsung... najveći izvoznici 1Foto: Arhiva MIC

Vrednost spoljnotrgovinske razmene, koju je privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga ostvarila u 2016. godini, premašila je 3,3 milijarde dolara, od čega je izvoz iznosio oko dve milijarde dolara, dok se uvoz primakao vrednosti od 1,4 milijarde dolara.

Podaci takođe govore da je suficit od 596,5 miliona dolara veći za 10,8 odsto nego 2015. godine. Pokrivenost uvoza izvozom lane je povećana sa 136 na 143,6 odsto. Prema podacima Regionalne privredne komore u Kragujevcu, najveći suficit, od 384,6 miliona dolara, u Šumadijskom okrugu ostvarila je kragujevačka privreda. I u ovom slučaju suficit je veći za 2,3 odsto nego 2015.

Najveći doprinos konstantnom rastu izvoza i sve boljim rezultatima spoljnotrgovinske razmene privrede ovog dela Srbije dala je kompanija Fijat-Krajsler automobili Srbija koja je lane, uprkos nešto slabijem plasmanu proizvoda, na evropsko i severnoameričko tržište prodala automobila (sve verzije modela „fijat 500L“) u vrednosti od oko milijardu evra. Dobrom bilansu spoljnotrgovinske razmene šumadijske privrede sa svetom doprinosi i fabrika Jura korporacije u Rači Kragujevačkoj, koja elektroinstalacijama snabdeva vodeće južnokorejske automobilske kompanije, pre svega one koje imaju svoje pogone u Slovačkoj, ali i u matičnoj državi.

Pored kompanija iz automobilskog sektora, među vodećim izvoznicima u Šumadiji su i kragujevački proizvođač nameštaja Forma ideale koji, zbog načina proizvodnje i poslovanja, slovi za srpsku IKEU, zatim firma Peštan iz Aranđelovca (proizvođač pozicija od plastike za građevinarstvo), koja svoje proizvode izvozi u više od 60 zemalja. Najveći deo izvoza u Katar, Egipat, Alžir, ali i u Ukrajinu, Portugal, Urugvaj… čine cevi, creva i pribor od plastike za izgradnju vodovoda i kanalizacije, proizvedeni u Aranđelovcu. Sve značajniji šumadijski izvoznik je i kragujevačka privatna firma „Milanović inženjering“ koja proizvodi pozicije za nemački Simens. Zastavina fabrika oružja je, tradicionalno već, sa pešadijskim naoružanjem, kao lovačko-sportskim i oružjem za ličnu odbranu prisutna na više od 40 svetskih tržišta.

Od gradova u Pomoravskom okrugu, najveći suficit od oko 45 miliona dolara, beleži Svilajnac, i to zahvaljujući Samsungovoj fabrici u toj varošici. To je za 54,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Na drugom mestu po visini suficita je Jagodine, koja je u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvarila višak od oko 15 miliona dolara. Najviše robe, preciznije čak 90 odsto, proizvedene u pogonima smeštenim u Šumadijsko-pomoravskom okrugu, izveze se na tržište Evropske unije (Italija, Slovačka, Nemačka, Rumunija, Slovenija, Poljska i druge). S druge strane, roba proizvođača iz EU čini oko 84 odsto prošlogodišnjeg uvoza preduzeća u ovom delu Srbije. Suficit u razmeni sa zemljama članicama EU iznosi 594,5 miliona dolara i veći je za 15 odsto u odnosu na onaj ostvaren u 2015. godini. Suficit od oko 112 miliona dolara registrovan je i u razmeni sa državama CEFTA sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari