Fijat radnicima ponudio iste uslove zbog kojih i štrajkuju 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Dugo očekivani pregovori poslovodstva Fijata i članova Štrajkačkog odbora „Fijat plastika“ završeni su juče bez ikakvog rezultata.

– Pregovori su po ko zna koji put bili obična farsa u režiji Fijata. Ponuđeni su nam isti uslovi kao pre nekoliko meseci, kaže za Danas Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora Fijat plastika podsećajući da su ti uslovi da se odreknu Ustavom zagarantovanog prava na štrajk i da im se smanji isplata regresa za više od 60 odsto.

Takođe im je na sastanku sa Nikolom Jerotijevićem, prvim menadžerom Fijata za Srbiju rečeno da mašine koje su izmeštene iz njihovih proizvodnih pogona u druge celine neće biti vraćene u hale Fijat plastika kao i da se ne zna da li i kada će se na posao vratiti 13 radnika koji su na prinudnom plaćenom odmoru, među kojima su i članovi Štrajkačkog odbora što je takođe protivustavno.

– Nastavićemo sa generalnim štrajkom čim se vratimo s kolektivnog odmora za koji smo obavešteni da nam traje do 30. avgusta – poručuje Miljković u ime štrajkača Fijat plastika.

On podseća da poslovodstvo Fijata odbija da sedne sa njima za pregovarački sto uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, što su obećali kada su bili na sastanku u kabinetu kod ministarke Darije Kisić Tepavčević.

– Očekujemo da nam se ministarka Kisić Tepavčević javi što pre kako bismo ponovo u razgovoru s njom videli šta i kako dalje s ovim flagrantnim kršenjem zakona i ustava naše države od strane Fijata – ističe Miljković.

Što se tiče uslova rada na visokim temperaturama u Fijat plastiku, o čemu su svi mediji izveštavali poslednjih dana, on kaže da su u fabrici pod pritiskom sindikata i inspekcije rada (koju su oni pozvali) otkazali drugu smenu proizvodnje juče i obe za danas jer su temperature u halama iznad zakonski dozvoljene granice od 28 celzijusa.

Nažalost, dodaje Miljković, njihove kolege u FCA Srbija će nastaviti da rade „normalno“ do sutra jer nemaju „nikakvu zaštitu svog sindikata“ i prepušteni su „na milost i nemilost poslodavaca“ iako su temperature u njihovim halama tokom rada „i više od onih u Fijat plastiku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari