Fijat se državnim institucijama "ne javlja na telefon" 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

U slučaju radnika kragujevačkog „Fijat plastika“ nema nikakvog pomaka iako ih je pre dve i po nedelje u Beogradu primila ministarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević i obećala da će zatražiti da poslovodstvo kompanije počne pregovore sa štrajkačima i da poštuje zakone države na čije su kršenje ukazali radnici.

Posle toga, slučaj štrajkača „Fijat plastika“ se izgubio iz žiže javnosti, a kompanija nije reagovala.

Na to su radnici i članovi Štrajkačkog odbora (koji su štrajku još od februara) ponovo skrenuli pažnju javnosti (kao kada su pisali i ministarki Kisić Tepavčević) u ponedeljak 5. juna, istakavši da „Fijat plastik“ nastavlja da „krši legitimne zahteve štrajkača i krši zakone čak i posle intervencije nadležnog ministarstva“.

To je za „Danas“ potvrdio i Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora Fijat plastika.

– Fijat odbija da sedne i pregovara s našim sindikatom (Samostalnim) iako su na sastanku sa ministarkom Kisić Tepavčević obećali da će to da učine uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Danas smo saznali da se menadžment „Fijata“ ne javlja direktoru Agencije i čime jasno pokazuju da ne žele pregovore sa nama – kaže Miljković.

Njegove kolege i on pozivaju ministarku da konačno ispuni ono što je obećala, a to je da će država posredovati između njih i Fijata i da natera ovu kompaniju „svim pravno raspoloživim sredstvima da se vrati u zakonske okvire Srbije, jer je opšte poznato da oni krše sve naše postojeće zakone već godinama“.

Po njegovim rečima, radnici Fijat plastika koji su u štrajku zbog kršenja zakona o radu i štrajku od 18. februara nastavljaju sa štrajkom do ispunjenja svih zahteva čim se vrate sa prinudnog odmora u utorak, 13. jula.
Članovi Štrajkačkog odbora i Savez samostalnih sindikata Kragujevca najavljuje za sutra još jedno otvoreno pismo upućeno kompaniji, nadležnom ministarstvu, javnosti i svim domaćim i stranim medijima o ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari