Srbiji je potreban jasan i primenljiv zakon o računovodstvu i reviziji, kakav je u razvijenim zemljama, a nedavno usvojenim zakonom taj uslov nije ispunjen. Osnovna zamerka je što nije definisano ko i na koji način može da se bavi poslovima računovodstva i sastavljanjem finansijskih izveštaja, stručnost i edukacija se ne dokazuju, pa se stiče utisak da svako može da sastavlja finansijske izveštaje.

Srbiji je potreban jasan i primenljiv zakon o računovodstvu i reviziji, kakav je u razvijenim zemljama, a nedavno usvojenim zakonom taj uslov nije ispunjen. Osnovna zamerka je što nije definisano ko i na koji način može da se bavi poslovima računovodstva i sastavljanjem finansijskih izveštaja, stručnost i edukacija se ne dokazuju, pa se stiče utisak da svako može da sastavlja finansijske izveštaje. Praktično, Zakonom o računovodstvu ta oblast nije dovoljno definisana što može da dovede u zabludu poslodavce, vlasnike kapitala, ali i ljude koji se bave tim poslom – kaže za Danas Dragoljub Sovilj, predsednik Strukovne komore preduzeća i preduzetnika registrovanih za računovodstvo, koja je deo Saveza računovođa i revizora Srbije.
Naš sagovornik ističe da je time doveden u pitanje kvalitet finansijskih izveštaja i njihova pouzdanost i razumljivost, kako za strane partnere tako i za potencijalne ulagače i investitore u našu privredu.
– Jednostavno mi nismo uskladili zakon sa ozbiljnim zahtevima trzišta računovodstvenih i revizorskih usluga. Još uvek je kod nas ostao onaj sistem zaštite dužnika, a ne zaštite poverilaca. Zbog toga su i cene računovodstvenih usluga niske jer ne postoji ekonomski interes za istinitim računovodstvenim izveštajem. Celokupna struka je time degradirana pa zbog toga ni odredba o obaveznoj reviziji završnih računa, za koju opet nije precizirano ko može da je uradi, ne doprinosi značaju koji bi profesija morala da ima ukoliko prihvatamo sistem poslovanja zapadnoevropske ekonomije. To, naravno, destimuliše one računovođe koji žele da rade po standardima i normama kakve su predviđene u razvijenim zemljama sveta – ukazuje Sovilj i podseća da na Zapadu svako ima svog advokata, lekara i računovođu.
On tvrdi da se u Srbiji ne zna koji se računovodstveni standardi primenjuju. Savez RR, koji je inače kao član IFAC, u obavezi da objavljuje i implementira međunarodnu profesionalnu regulativu, objavio je zadnje revidirane računovodstvene standarde. Međutim, država to nije uradila iako je u Zakonu o računovodstvu precizirano da će „to Vlada objaviti na način propisan zakonom“. Sovilj dodaje da sadašnje stanje pogoduje mešetarima koji su bili protiv usaglašavanja domaće regulative sa evropskom, kao i protiv uvođenja međunarodnih računovodstvenih standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari