Iza stečaja u zrenjaninskoj fabrici Šinvoz stoji bivši gazda, Nebojša Ivković, tvrde radnici i akcionari te firme i upozoravaju javnost da bi on, uprkos poništavanju privatizacije, mogao ponovo da postane vlasnik Šinvoza. Kao argument za tu konstataciju akcionari navode činjenicu da su najveći stečajni poverioci Šinvoza Ivkovićeve firme TTC Logistik, Jugopapir TTC Kargo iz Lihtenštajna i TTC BUS iz Švajcarske.

Iza stečaja u zrenjaninskoj fabrici Šinvoz stoji bivši gazda, Nebojša Ivković, tvrde radnici i akcionari te firme i upozoravaju javnost da bi on, uprkos poništavanju privatizacije, mogao ponovo da postane vlasnik Šinvoza. Kao argument za tu konstataciju akcionari navode činjenicu da su najveći stečajni poverioci Šinvoza Ivkovićeve firme TTC Logistik, Jugopapir TTC Kargo iz Lihtenštajna i TTC BUS iz Švajcarske. Radislav Orašanin, predsednik Udruženja akcionara Šinvoza, ističe da bi fabrika sada radila a radnici ostali na svojim radnim mestima da je Agencija za privatizaciju na vreme reagovala.

Struktura vlasništva

Agencija za privatizaciju je posle raskida ugovora o prodaji Šinvoza, u Akcijski fond prenela 42,92 odsto državnog kapitala. U portfelju malih akcionara nalazi se oko 32 odsto akcija dok je bivši vlasnik Nebojša Ivković, po osnovu dokapitalizacije izvršene u vreme dok je upravljao firmom, zadržao 25 odsto kapitala Šinvoza.

– Agencija je tek u sedmoj kontroli utvrdila da vlasnik nije ispunio svoje obaveze, preuzete kupoprodajnim ugovorom. Prema tome za sudbinu Šinvoza najviše su odgovorni Agencija za privatizaciju, rukovodstvo Železnica Srbije i Ministarstvo infrastrukture. Činjenica je da je Nebojša Ivković imao dve godine na raspolaganju da uvede kompaniju u stečaj i na taj način se oslobodi zaposlenih i malih akcionara, odnosno postane vlasnik sto odsto kapitala – smatra Orašanin.
Svoje sumnje Orašanin potkrepljuje tezom da Ivković, kao vlasnik sto odsto kapitala, ne bi bio u obavezi da nastavi osnovnu delatnost fabrike za remont šinskih vozila. On, takođe, ističe da je Agencija za privatizaciju dve godine zataškavala pravo stanje u Šinvozu jer nije napravila pravi uvid u izvršenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora. „Udruženje malih akcionara ukazivalo je na te propuste prilikom svake od ukupno sedam, poseta predstavnika Centra kontrole Agencije za privatizaciju koje su realizovane od 2004. do kraja prošle godine“, navodi Orašanin.
Udruženje malih akcionara Šinvoza najavljuje mogućnost pregovora sa stečajnim upravnikom, kako bi se poslednje dve godine kada je firma preko mere zaduživana, izuzele iz duga. Radnici i akcionari se nadaju da će se tada jasno videti sve malverzacije bivšeg vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari