Fiskalni savet: Budžet za 2020. godinu dobro planiran, najveća greška prekomerno povećanje plata 1Foto: Fonet / Pavle Petrović

Predloženi budžet za 2020. godinu je relativno dobro planiran, ali je najveća ekonomska greška napravljena pre izrade tog budžeta prekomernim povećanjem plata u „opštoj državi“ u proseku za 9,6 odsto, rekao je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je na predstavljanju Ocenene budžeta za 2020. godinu i revidirane Fiskalne strategije za period 2020-2022. godina rekao da nije trebalo da plate u javnom sektoru porastu više od 5,5 odsto.

„Plate rastu brže od privredne aktivnosti, a to je unapred opredelilo veliki deo rashoda u budžetu za narednu godinu“, rekao je Petrović.

Dodao je da su preostala budžetska sredstva raspodeljena „uglavnom na dobar način“ zbog čega se budžet ocenjuje „u načelu pozitivno“.

Prihodi, budžeta planirani su, kako se navodi, dobro i konzervativno, a promene poreske politike „ispravno su usmerene“.

„Ukupni rashodi planirani su približno u visini prihoda, odnosno predviđa se nizak deficit republičkog budžeta od 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ili 20 milijardi dinara i to će dovesti do pada spoljnog duga“, rekao je Petrović.

Ocenio je da je javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) na prekretnici i da mu je neophodan „snažan zaokret u poslovanju“, uz „hitno pokretanje investicija“, od oko 600 miliona evra godišnje, 200 miliona više nego sada, odnosno više za 50 odsto.

„EPS od 2015.godine do 2018. ostvaruje oko četrdeset miliona evra profita, a profitabilnost sličnih evropskih kompanija je deset puta veća“, rekao je Petrović i naveo da su uzroci loše upravljanje, višak zaposlenih i previsoke plate.

Sledeće godine prosečna plata u EPS-u će, kako je rekao, biti 100.000 dinara, što je, kako je rekao, izuzetno visoka plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari